Sada je: 20 sij 2019 03:54.
Početna » Politika i društvo » Kultura i um(j)etnostZapočni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica
Traži:
Poruka

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 06 ruj 2012 16:45 
Vrh  
Za nas ljubitelje japanskih boleština. :kava

Prvo da počnemo s lektirom, Neon Genesis Evangelion i film End of Evangelion. Drugovi i kolege fanovi iz Tarzanije su ga fino opisali...

Jedan od najstarijih žanrova u animeu je Mecha, što je imenitelj za džinovske robote kojima pilotiraju deca tek ušla u pubertet. Pomenuti roboti kao gorivo koriste isključivo entuzijazam svojih pilota i u zavisnosti od inspiracije, kadri su da se gađaju planetama, cepaju stvarnost na pola ili siluju vremensko-prostorni kontinuum kao Rusi Švabice u kontaofanzivi. Ovaj žanr je izrodio brojne varijacije, kao što su Real Robot (Gundam sa svojih bezbroj nastavaka je dobar predstavnik) i obavezni transformišući roboti (jelte, Transformersi). I posle trideset godina pojavio se Mecha anime koji je režirao jedan klinički lečeni depresivac u to vreme u sred razvoda. Ideja je sledeća: kako bi se ponašao pravi tinejdžer napušten od roditelja (majka umrla tokom očevih eksperimenata, otac se zaludeo poslom) koji mora da pilotira džinovskim robotom, spasava svet i ispunjava očekivanja svog oca kome je iznenada ponovo postao potreban? Odgovor: kao kolosalna ’zdurina. Kao što bi i svako od nas. Evangelion je turobna i mučna serija, bremenita teškim scenama s likovima od kojih svaki predstavlja po jedno poglavlje udžbenika iz psihopatologije. Ujedno, Evangelion je prvi predstavio hrišćansku simboliku u kontekstu smaka sveta, koje su se kasniji animei uhvatili kao pijan plota. Savršena dekonstrukcija žanra razvijanog decenijama, NGE je okončan filmom The End of Evangelion koji je takvom silinom oskrnavio kolektivnu svest Japanaca (naviklih na daleko veće ekstreme od ostatka sveta) da je Anno dobio pretnje smrću, spaljene i kuću i automobil plus pansion u tapaciranoj sobi na neodređeno vreme. Rimejk u vidu četiri celovečernja filma (dva su izašla, treći će u jesen 2012.) umnogome je ublažio depresivnu i turobnu atmosferu serije, što se mnogima nije dopalo, budući da su valjda očekivali da u HD vide scenu u kojoj glavni junak oplodi šaku na prizor golih duda svoje drugarice u komi. Ovo čak nisam ni morao da izmislim.

Read more http://www.tarzanija.com/tarzanime-zani ... ce-ii-deo/

Zadnjih par epizoda je malo previše apstraktno za moj ukus, ali lijepo je sve to zaokruženo filmom End of Evangelion koji je kao što članak veli pomalo šokantan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IOhu6a9hUq4[/youtube]

Evangelion je iznjedrio i meni najdraži te po konsenzusu fanova i kritike najbolji ženski lik u anime-u devedesetih, Ayanami Rei. :love


Privitak/ci:
Rei-Ayanami-rei-ayanami-9490429-404-640.jpg
Rei-Ayanami-rei-ayanami-9490429-404-640.jpg [ 54.85 KiB | Pogledano 4659 put/a. ]

_________________
 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 06 ruj 2012 17:14 
Vrh  
Na ovoj slici se ne vidi da joj je kosa inače plava. :bgg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... yanami.jpg

Sad jedan film... Jin-Roh, The Wolf Brigade

Režiser već pominjanog Ghost in the Shell-a je takođe tvorac jedne interesantne multimedijalne serije po imenu Kerberos Saga. U osnovi reč je o alternativnoj istoriji, jer su po toj priči Nemci osvojili Staljingrad, Štaufenberg je ubio Hitlera a Japan su okupirali Nemci umesto Amerikanaca. Posle okupacije, ekonomija se oporavlja, ali se narod buni i organizuje u gerilu koja ozbiljno ugrožava poredak. Vlada osniva specijalnu jedinicu Kerberos s ciljem da zatre antidržavno delovanje, ali postoji velika tenzija između Ministarstva policije i specijalnih snaga. Jin-Roh (jap. čovek-vuk) je smešten usred narativnog toka Kerberos Sage, tako da može da posluži samo kao uvid u taj zanimljivo osmišljeni svet. Ujedno je jedini animirani film u seriji, mada je snimljen po svim pravilima igranog filma (nema stilizacije, likovi su realistični kao i rad s kamerom). Glavni lik je jedan od pripadnika specijalnih snaga Kazuki Fuse, kome ministarstvo pokušava da smesti aferu sa bivšom teroriskinjom ne bi li sklonili Kerberos sa scene. Radnja se odvija na tri koncentrična nivoa. Prvi i najširi nivo obuhvata političku borbu Specijalne jedinice i Ministarstva policije, u kojoj se Fuse nađe kao ključni igrač. Drugi nivo je odnos Fusea i Kei Amemije i njihovo postepeno zbližavanje kako radnja odmiče. Treći, najuži i najinteresantniji nivo jeste psihološki triler koji kao glavni subjekt postavlja glavnog junaka i njegovu borbu da očuva sopstvenu ljudskost. Iako odlično izgleda i zvuči, Jin-Roh je jedno od najdepresivnijih dela u animeu, s krajem koji ubija i najmanji tračak optimizma koji je eventualno preostao u gledaocu. Ipak, dovoljno je zanimljiv i toliko kompleksan da bi o njemu komotno mogao da se napiše magistarski rad kako na temu teorije filma, tako i na temu psiho(pato)logije.

Read more http://www.tarzanija.com/tarzanime-zani ... ce-ii-deo/

Jedan odličan citat... Only in the tales that humans tell do the hunters kill the wolves in the end.

_________________

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 06 ruj 2012 17:22 
Vrh  
5 centimeters per second. :tužan2

Ovo je jedini anime na listi u kome nema ni naznake nasilja i adulterije, iako naslov zvuči kao neki video na temu seksualne edukacije. Takođe, 5 cm/sec na prvi pogled deluje kao nešto rađeno za devojčice s ciljem da im usadi u svest ideju o idealnoj ljubavi, s obzirom da je crtež hiper-realističan i spada u Scenery Porn. Ipak, kao što je Shigurui koristio elemente chambara žanra u stvaranju aniti-samurajskog animea, tako i 5 cm/sec koristi sva oruđa za idealnu ljubavnu priču da napravi anti-ljubavni anime. Priča je podosta jednostavna ali lepo ispričana, sastoji se od tri manje celine hronološki raspoređene kroz 10 godina. U prvoj priči upoznajemo dvoje glavnih junaka dok su još u osnovnoj školi, njihov susret, vreme provedeno zajedno i rastanak. Druga priča za junaka ima drugaricu glavnog muškog lika u srednjoj školi. Ona je zaljubljena u njega, ali shvata da on nikad neće da je zavoli, jer još uvek traži svoju izgubljenu dragu iz prve priče. Ako ste mislili da je to tužno, treća priča će vas ubiti u pojam, jer je u njoj sad već odrasli glavni lik krajnje očajan i nesrećan iako ima sve uslove za sreću. Ne mogavši da izdrži, daje otkaz i počinje da traži svoju prvu ljubav. I tad kreće pet najlepših minuta koje su ove oči ikad videle. Ljubav je ovde uzrok nesreće svih likova i zbog nje oni završavaju tužni, neispunjeni i očajni. Najveća tragika ovog animea leži u činjenici da svi jure ideal ljubavi koju su imali kao jako mladi, ne znajući da će ga dostići tek kada nađu način da se opet vrate u pubertet.

Osobno, nijedan film na temu nesretne ljubavi mi se ne može mjeriti s ovim... Način na koji je sve to ispričano je stvarno nevjerojatno emotivan, melankoličan i tužan. A anime je nacrtan prekrasno, pravo remek-djelo.

_________________

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 06 ruj 2012 17:28 
Vrh  
The Place Promised In Our Early Days... Još jedno djelo Shinkaija(5 cm per sec)... Također prekrasno nacrtan.

The Place Promised in Our Early Days takes place in Japan during the late 1990s in an alternate timeline. Though it is not directly explained in the film, the world in the anime apparently diverges from Japan's in the decades following World War II. In 1974, Japan underwent the Separation: the southern part, including the main islands of Honshū and Kyūshū, were occupied by the United States, while the northern island, Hokkaidō (or Ezo, as it is called in the anime), was occupied by the "Union" (referring to the Soviet Union). Also in that same year, the Union began the construction of a strange tower on Hokkaido designed by a scientist named Ekusun Tsukinoe. On a clear day, the incredible height of the tower makes it visible from as far away as Tokyo.

By the 1990s when the story begins, the U.S. occupation of southern Japan has ended, and the two nations have formed a pact called the Alliance. Hokkaido remains under the control of the Union; contact between the North and the South is all but suspended; and border clashes are common. An underground group committed to reunifying Japan known as the Uilta Liberation Front exists in the South. Covertly supported by some Alliance government officials, it makes incursions into and executes attacks on Union territory.

The early days

The anime follows the story of three friends living in Aomori on the northern end of southern Japan: two boys, Hiroki Fujisawa and Takuya Shirakawa, both child prodigies; and one girl, Sayuri Sawatari. In 1996, the three are in ninth grade, their last year of middle school, and they are fascinated by the Hokkaido Tower visible across the Tsugaru Strait to the north.

On the last day before spring break, one of Sayuri's friends, Kana Matsuura, confesses to Takuya that she has romantic feelings for him, but he does not return her feelings. Takuya tells Hiroki that he should date Kana instead, but Hiroki declines, as he is actually romantically interested in Sayuri. Hiroki stays after school for archery practice while Sayuri stays after school for violin practice; they ride the train home together and get to know each other, and Sayuri becomes close friends with the two boys.

The two boys have found a crashed Maritime Self-Defense Force drone plane. Naming it the Velaciela, they work on rebuilding the plane, scrounging parts from their workplace, the Emishi Manufacturing factory, with the help of their boss, Mr. Okabe. The three teenagers promise to one day fly to Hokkaido to visit the Tower. However, before they can do this, Sayuri mysteriously disappears during the summer.

_________________

 Profil  

Offline

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 5091

Post Postano: 06 ruj 2012 17:52 
Vrh  
Nasilne, uznemirujuće i bizarne scene:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vfEVgIKSj08[/youtube]

:srce :srce :srce

Moj lijepi Shigurui, sa atmosfericom kao da imaš puna usta žileta, hladan i okrutan.

:nani

Ništ' u ovom gore nije efektirano, to baš izgleda onako kako je, čak ni muzika nije mijenjana.

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 06 ruj 2012 18:44 
Vrh  
Pregledavajući top liste i razmišljajući šta bi skinuo od serija, osjećam se kao klinac u slastičarnici... :laughy Zasad su mi Black Butler, Death Note i Baccano pri vrhu popisa...

_________________

 Profil  

Offline

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 5091

Post Postano: 06 ruj 2012 18:47 
Vrh  
Corto Maltese je napisao/la:
Pregledavajući top liste i razmišljajući šta bi skinuo od serija, osjećam se kao klinac u slastičarnici... :laughy Zasad su mi Black Butler, Death Note i Baccano pri vrhu popisa...


E ta "Gungula" :lach ti nije loše, meni dosta bolje nego DN (zapravo to nikad nisam skroz ni gledao, po meni je prerazvikano), ali gungula je O.K.

Neki gangsteri, komedija i opako nasilje...

Itchy & Scratchy... u tom smjeru nekako.

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 06 ruj 2012 20:15 
Vrh  
Na kraju sam se odlučio za Wolf's Rain...

_________________

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 06 ruj 2012 21:38 
Vrh  
Pogledao 1. epizodu... Vrlo zanimljiv koncept...

_________________

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 09 ruj 2012 19:05 
Vrh  
Završio sam Wolf's Rain... Vrlo dobro. :thumbup

Mislim da ću Clannad idući pogledat...

_________________

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 09 ruj 2012 21:51 
Vrh  
Clannad je za djecu.

_________________

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 10 ruj 2012 10:02 
Vrh  
Corto Maltese je napisao/la:
Završio sam Wolf's Rain... Vrlo dobro. :thumbup

Mislim da ću Clannad idući pogledat...


Kad si već uspio završit :pfcčud

Ja sam tek odgledala 3 epizode :ro

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 10 ruj 2012 10:57 
Vrh  
10-ak epizoda svaki dan, i to je to... :bgg

Sad nemam pojma šta bi iduće gledao...

_________________

 Profil  

Offline
džirlo devojka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28886
Lokacija: tu i tamo

Post Postano: 10 ruj 2012 10:58 
Vrh  
sulejmana veličanstvenog? :grin2

_________________
kiss my ass...

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 10 ruj 2012 11:29 
Vrh  
:hihi

Sword Art Online. :cool

In year 2022, the first virtual MMORPG, "Sword Art Online" launches. 10,000 players join the game using Nerve Gear technology. They soon learn that the game won't let them log off until the final boss dies. Furthermore, dying in game means dying in real world as well. Kirito is a master solo player determined to escape the game.

_________________

 Profil  

Offline
džirlo devojka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28886
Lokacija: tu i tamo

Post Postano: 10 ruj 2012 11:32 
Vrh  
preporučila bih ti malo dobrog trasha..ali će me svi ispljuvat.. :smje

_________________
kiss my ass...

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 10 ruj 2012 11:34 
Vrh  
Šta te briga... Kakvog trasha?

_________________

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 10 ruj 2012 11:39 
Vrh  
Rubber u anime verziji? :bgg

 Profil  

Offline
džirlo devojka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28886
Lokacija: tu i tamo

Post Postano: 10 ruj 2012 11:41 
Vrh  
one stare cormanove filmove...

a obavezno little shop of horror...i one s vincentom priceom u glavnoj ulozi...snimane po djelima e.a.poa...recimo house of usher....

_________________
kiss my ass...

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 10 ruj 2012 11:41 
Vrh  
Vidi Corto :smje

http://www.animenfo.com/statistic/top.php

Wolf's Rain je na 53. mjestu :bgg

 Profil  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Forum(o)Bir:  


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group :: Style based on FI Subice by phpBBservice.nl :: Vremenska zona: UTC [LJV]
HR (CRO) by hecos