Sada je: 21 lis 2018 13:35.
Početna » Politika i društvo » Off TopicZapočni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3
Anketa: Ko će pre da se iseli iz svoje zemlje - SRBI ili HRVATI?

Srbi 0%  0%  [ 0 ]
Hrvati 33%  33%  [ 1 ]
Svi ce da se vrate 67%  67%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 3

Autor/ica
Traži:
Poruka

Offline
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 12341

Post Postano: 17 lis 2017 21:23 
Vrh  
Ali uporan si, svaka ti čast. :bgg
Nomalnim ljudima obično dosadi da se natežu sa mnom. Nekad i samom sebi postanem dosadan. Eto, čak je i tvoj laptop odustao... Ali ti ne... :grin2

 Profil  

Offline
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 12341

Post Postano: 17 lis 2017 21:54 
Vrh  
Aleksa je napisao/la:
Ali uporan si, svaka ti čast. :bgg
Nomalnim ljudima obično dosadi da se natežu sa mnom. Nekad i samom sebi postanem dosadan. Eto, čak je i tvoj laptop odustao... Ali ti ne... :grin2


Mislio sam da kažem "većini ljudi" kada sam rekao ovo "normalnim ljudima"...
Pardoniraj. :neu :bgg

 Profil  

Offline
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 8519

Post Postano: 17 lis 2017 22:09 
Vrh  
Kad bi ovaj forum uzeli za reprezintivni uzorak ispalo bi da su Srbi prilično dosadan narod, isto i desničari i ljevičari :bgg

 Profil  

Offline
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 12341

Post Postano: 18 lis 2017 00:52 
Vrh  
Vukasin je napisao/la:
Kad bi ovaj forum uzeli za reprezintivni uzorak ispalo bi da su Srbi prilično dosadan narod, isto i desničari i ljevičari :bgg


Nisi u pravu, Vuksi, lepotane naš! :ne
Dok sam ja bio malo prisutniji, ovde je vrvelo od žena i drugih forumaša... Kubi je dolazio samo da ga moj humor malo oraspoloži, a sad ga nema iako je direktor firme.
Sad bre nemam kome da keljim moje čuvene fotke... :sigh Živote lutralico.

 Profil  

Offline
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 44060
Lokacija: Wild West, kauboji i indijanci

Post Postano: 18 lis 2017 22:10 
Vrh  
Aleksa je napisao/la:
Kubi je dolazio samo da ga moj humor malo oraspoloži, a sad ga nema iako je direktor firme.


:thumbup

Samo udaraj.

_________________
Ride it like you stole it.

 Profil  

Offline
Enfant terrible
Enfant terrible
Avatar

Pridružen/a: srp 2011
Postovi: 44658
Lokacija: reliquiae reliquiarum

Post Postano: 19 lis 2017 00:09 
Vrh  
Aleksa je napisao/la:
Komentarisao sam način partizanske borbe koja je često bila banditska. Uništi nešto ili konfiskuj neku imovinu, ili ubij nevinog čoveka zato što je bogat, to je banditizam, a oni su to opravdavali rečju "revolucija". Međutim, kada je reč o banditizmu, onda bandita hapsiš išalješ u zatvor. Ravnogorci nisu imali zatvore, pa su tako mogli da biraju da streljaju komuniste ili da ih pošalju onima koji imaju zatvore - nedićevcima ili Nemcima. A po važećem jugoslovenskom zakonu, komunisti su bili stavljeni van zakona, svaka njihova aktivnost je bila kažnjiva smrću, pa ih opet četnici nisu isključivo tako kažnjavali. To ne može da se ubroji u četničku kolaboraciju. Kada je reč o pregovorima sa Nemcima, ne može se izvesti zaključak da se radi o kolaboraciji, kad samo pogledaš zašto Nmeci navodno nisu hteli sarađivati sa četnicima - prosto jer nisu ista strana.
I prisustvo unutar Nedićevih snaga nije značio kolaboraciju, tim pre što je na taj način obavljan spijunaža i snabdevanje JVO. Zbog toga su Nemci uhapsili oca Nikole Kalabića koji je bio u Nedićevim snagama, odveli u logor i tamo likvidirali. Zar se ne javlja pitanje: Zašto, ako su i Kalabić i Nedić bili sa Nemcima? Mora da ipak, nisu.
Dakle, ovo još podrobnije imaš na yt linkovima koje sam ti ostavio.
Genocid nad Hrvatima i Bošnjacima. Pa kako nisam pričao o tome da po muslimanskim izvorima (Latića i Filipovića smatram najmanje propagandno nastrojenim) više je muslimana pobijeno od strane partizana. Od Hrvata nema baš informacija koliko ih je stradalo od strane četnika, tako da bih se držao četničke procene da se radi o dve hiljade. Dakle, po zločinima koji su počinjeni u ratu, ravnogorska strana dolazi iza Nemaca, ustaša, partizana, Ljotićevaca, bugarskih i mađarskih okupatora, i iza nedićevaca. Nema govora o nekom genocidu nad muslimanima, i pogotovo nad Hrvatima. Tu je bitna pojedinost da su ravnogorci imali svoje pristalice među Hrvatima Dalmacije i ostrva, ilegalce u Zagrebu, i u pripremi ranogorski korpus u Hrvatskoj. I postojale su jedinice muslimana u JVO.
2015. u sudu u BG i ove godine u Sudu u Valjevu, Draža Mihailović i Nikola Kalabić su oslobođeni optužbi koje im je pripisivalo komunističko suđenje, tako da nisu odgovorni ni za zločine i ni za izdaju. Budući da su oni sam vrh Ravnogorskog pokreta, zločini koje su počinili pripadnici pokreta mogu se samo smatrati pojedinačnim zločinima, a ne genocidom.


Dakle partizani su po defaultu banditi koje je i trebalo predati okupatoru na steljanje, šta nipošto nije kolaboracija, jer bože moj, banditen! A četnički su zločini pojedinačni jer je sad sud u Srbiji tako rekao ovih dana, kad su na vlasti(bili) ljudi koji su imenovani četničkim vojvodama(Nikolić) ili oni koji su prije 20 i kusur godina pozivali na klanje 100 muslimana za 1 Srbina(Vučić), ali naravno pojedinačno a ne genocidno. :kr I poslije ove pizdarije iz slikovnice za male ravnogorce ti još ismijavaš hrvatsko viđenje povijesti. :smje: Teži vrh, fino si me nasmijao.

Nijemci su ispočetka odbijali suradnju s četnicima jer im je bilo jasno da ovi samo pokušavaju spasiti svoj pokret uništenja od strane Nijemaca, koje im je prijetilo, no ubrzo su usvojili puno pragmatičniju i kooperativniju poziciju prema četnicima. Evo sad polako dolazimo do toga da ni Nedić nije bio sa Nijemcima. :r Ako nastavimo ovu raspravu sutra će vjerojatno i Dimitrije Ljotić biti istaknuti antifašistički heroj. :laughy

Što se tiče ovoga o muslimanima, u povlačenju prema Austriji sveukupno je likvidirano do 50 hiljada ljudi, pretežno ustaša, četnika i ostalih suradnika okupatora koji su se pokušali probiti do Engleza. Đilas navodi brojku oko 20 hiljada, sam Tuđman broj između 35 i 40 000, a Žerjavić je dao najveću brojku, do 50 hiljada. Sve preko toga je obična fantastika. Znamo da je tu bilo bar nekoliko hiljada četnika i da su ogromna većina pobijenih ustaša i domobrana bili Hrvati. Možda je 7000 ubijenih muslimana zeru realnije od 70 000. Mada se meni čini da je i 700 realnije.

Vladimir Žerjavić za žrtve četničkih zločina navodi broj od 29 000 muslimana i 18 000 Hrvata, ali ako je tebi ovo pojedinačno i ne potpada pod genocid, onda ništa.

No pustimo sad Žerjavića, da vidimo šta sami četnici i njihovi suvremenici u svojim depešama kažu o tome:

6. avgusta 1942. godine major Petar Baćović, do samo nekoliko meseci pre toga šef kabineta Nedićevog ministarstva unutrašnjih poslova a u tom trenutku četnički komandant operativnih jedinica istočne Bosne i Hercegovine, šalje svojim podređenima sledeću depešu:

"Komandanti brigada dostaviće spiskove iz kojih da se vidi, ime i prezime, greške koje imenovani čini, kakav ugled uživa u narodu, mišljenje komandantovo kakav bi utisak ostao u narodu ako bi imenovani jednog dana nestao. Ova komanda kad dobije sve potrebne podatke donosiće rešenje da se prema pojedincima primeni slovo 'Z'. Komandant brigade po prijemu naređenja da se izvesno lice stavi pod slovo 'Z' dužan je u roku od 24 sata pomoću trojki istog likvidirati — ubiti. Ovo likvidiranje-ubijanje ima biti isključivo klanje kamom."

Čisto da se razjasni zašto kod četničkih egzekucija koristim termin klanje. A ko zna, možda je i major Baćović potpao pod pravašku propagandu i strarčevićanstvo.

23. avgusta u tom trenutku načelnik Operativnog odseka Dražine Vrhovne komande Zaharije Ostojić (kasnije komandant Istaknutog dela VK) šalje depešu đeneralu Mihailoviću:

"Juče završio akciju do Ustikoline i grebena Jahorine. Po dosadašnjim podacima 1.000-3.000 muslimana poklanih. Sve trupe dobri borci, ali još bolji pljačkaši, izuzev Pavla. Pad Foče ima dobrog odjeka. Muslimani u masama beže u Sarajevo. Sada su zadovoljni."

Narednog meseca 1942. godine, u septembru, Baćović šalje novi izveštaj Mihailoviću, stravičan po svojoj prirodi, a vezan za njegovo putešestvije po Hercegovini.

On kaže: "Vratio sam se sa puta po Hercegovini. Četiri naša bataljona, oko 900 ljudi, krenuli su 30. avgusta preko Ljubuškog, Imotskog i Podgore i izbili kod Makarske na more. Sedamnaest sela spaljeno, 900 ustaša ubijeno, nekoliko katoličkih sveštenika živo odrano. Prvi put posle sloma poboli srpsku zastavu u more i klicali kralju i Draži. Naši gubici minimalni."

3. septembra Draža Mihailović mu odgovara: "Zadovoljan sam sa vašim izveštajem o izbijanju na more. Iskoristite ovu akciju da se postavi siguran kanal za vezu sa Dinarskom divizijom. Posle ovoga za najkraće vreme Vi zajedno sa dinarcima treba da raščistite prostoriju između: Mostar — Konjic — Visoko — Travnik — Jajce — Livno. Dinarce postaći na jači rad i što hitniju organizaciju i aktivnu borbu protiv komunista i ustaša".

2. januara 1943. godine Draža šalje depešu Petru Baćoviću: "Povodom projekta za raščišćavanje Turske u oblasti Čajniča naredio sam Pavlu da sa Vojom (Lukačevićem) izvrši potrebne pripreme za polovinu januara".

Osam dana kasnije, Pavle Đurišić javlja đeneralu Mihailoviću o akciji u okolini Bijelog Polja, u kojoj je uništeno ukupno 33 sela: "Žrtve: Muslimana boraca oko 400, žena i dece oko 1000". Narednog meseca je nastavljeno "čišćenje" terena, pa tako Đurišić javlja Draži da je ubijeno sve što nije uspelo da se skloni, "bez obzira na pol i godine starosti".

Mihailović, u tom trenutku sa svojim štabom u blizini Kolašina, šalje sledeće depeše.

1. februar: "Pavle krenuo u pravcu Branka i usput čisti sve pred sobom. Naša akcija ima zamah čišćenja cele Bosne".

2. februar: "Preko Ostojića upućene su snage koje moraju sada preko Sandžaka. One usput čiste teren i idu ka Ostojiću. Naravno čisteći Turke u Sandžaku moraju ići ilegalno a ne kako smo predviđali. Stićiće na vreme za definitivno čišćenje Bosne od komunista."

8. februar: "Što se tiče Turaka, Pavle izveštava da Turci skoro ne daju nikakav otpor. Tetkići (Italijani) mole i preklinju da se prestane".

Pet dana docnije major Đurišić šalje sledeću, jezivu depešu Draži: "Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav. Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti. Žrtve. — Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece".

Međutim, ovo nije ostavilo dalekosežne posledice samo po muslimansko stanovništvo, nego i po same četnike. Naime, Mihailović tog istoga dana obaveštava Zahariju Ostojića depešom: "Ja sam Pavlu bio naredio da posle Čajniča odmah produži ka Vama. Izgleda da su zemljaci morali da odnesu stvari kući, i da u tome leži izgovor za jedan kratak odmor kućama."

O čemu se radi? Ostojić je nestrpljivo čekao dolazak Đurišićevih trupa zbog borbe protiv partizana, rame uz rame sa Italijanima i indirektno sa Nemcima, tokom polumitske Bitke na Neretvi. Pre nego što će Jevđevića depešom pitati "kako je moglo preći preko Neretve 3.500 ljudi za tako kratko vreme", Zaharije 19. februara šalje depešu Draži u kojoj kaže sledeće:

"Po žestini napada sigurno je da imamo posla sa njihovim proleterskim brigadama odlično naoružanim. Italijani neaktivni i kao jagnjad idu mirno pod nož. Očigledno da će sva pojačanja iz Crne Gore stići dockan za održanje sadašnjih položaja, a Vi znate kako pada moral ljudi pri povlačenju. Bojim se da odlazak Crnogoraca iz Čajniča kući umesto kod mene, ne bude katastrofalna greška po sve ove krajeve. Dok sam živ neću zaboraviti da se u ovakav kritičan položaj došlo zbog odnošenja pljačke".


Đeneral Draža nije bio imun ni na antisemitizam. Naime, nedugo nakon što su se partizani izvukli iz obruča na Neretvi, i dalje ubeđen da je komunistička gerila na izdisaju, 23. februara dodatno motiviše Ostojića na uništenje partizana jer "su to najveći zlotvori koje vodi jevrejština".


28. februara 1943. godine Momčilo Đujić se depešom žali Draži na italijansko-četničku koaliciju sledećim rečima:

"Italijani su, u krajevima gde su sami operisali, pljačkali i palili sve do čega su stigli. Čak su skinuli i zvona sa srpskih crkava u Bruvnu i Mazinu. Hercegovci, u pogledu pljačke, za vreme operacije nisu ni ukoliko zaostajali za Italijanima.

Ova pljačka je vršena nerazumno i divljački. Na primer, u jednoj kući se uzme brašno, ali se u drugoj naiđe na dragoceniji plen, pa se brašno prosipa, ma gde da bi se novi plen uzeo. Krajevi, kroz koje smo operacije vršili ostavljaju nezaboravno tužan utisak: sela su porušena, popaljena, gradovi uništeni, sve je opljačkano, stoka nestala, zemlja napuštena, neobrađena".


2. marta depeša majora Ostojića upućena Mihailoviću, pored preuranjene objave pobede, pokazuje da je direktna saradnja sa Nemcima savršeno normalna: "Voja (Lukačević) razbio drugu diviziju a Bajo i Pantić diviziju Peka Dapčevića. Pobeda je naša. Inače Talijani i Nemci Voji daju sve i prvi ga pozdravljaju. Zovu ga četničkim đeneralom. Voja je stekao rano opštu popularnost, ne samo kod naših, nego čak i kod okupatora... Nemci na Vojin zahtev užurbano zatvaraju pravce na frontu Ivan — Bitovnja — Prozor."

Slobodan Jovanović, predsednik jugoslovenske izbegličke vlade, šalje depešu svom ministru vojnom Draži Mihailoviću:

"Nemci i Italijani koji su rasparčali Jugoslaviju i oduzeli našem narodu slobodu jesu naši prvi i glavni neprijatelji. Protiv njih valja udružiti sve borbene snage Jugoslavije ostavljajući na stranu naše unutrašnje razmirice. Svaki građanski rat koji se vodi za vreme neprijateljske okupacije koristi samo neprijatelju i nikom više. Mi razumemo da je bilo prilika kada ste morali primiti borbu sa partizanima, ali iz toga još ne sleduje da i saradnja s Italijanima protiv partizana može biti opravdana".

6. avgusta 1943. godine izaslanik Vrhovne komande Mladen Žujović obaveštava đenerala Mihailovića da je stanje u Dinarskoj diviziji katastrofalno.

"Vojska je uglavnom sedela u žici i samo povremeno odlazila u tzv. akciju čišćenja terena. Posle svakog čišćenja trupe su vraćane u žicu a partizani se vraćali na stara mesta, u kojima je akcijama često puta učestvovala i italijanska vojska. Kako je svaka od tih akcija bila propraćena pljačkom pa i zločinima, to je svet i iz tog razloga smatrao četnike običnim zločincima i tuđim plaćenicima. U svim prečanskim krajevima četništvo je sinonim skoro razbojničke bande."

Uskoro, po uputstvima Vrhovne komande, počinju da se prave mestimična i sporadična savezništva sa Nemcima a protiv partizana koji jačaju sve više i približavaju se Srbiji, da bi se avgusta 1944. godine napravio u Topoli konačan dogovor Kalabića, Račića i Neška Nedića sa okupatorom.

Njihova dva glavna zahteva su bila: da četnici ne nose nemačke uniforme, i da Draža ostane u ilegali. Odnosno, da njegova saradnja sa Nemcima ne bude javna i otvorena, kako ne bi u narodu izgubio obraz, zbog posleratnog političkog delovanja.

Čerčil je, upoznat sa kolaboracijom sa Nemcima, 13. aprila 1944. godine obavestio Petra II da će, ukoliko Mihailovića ne ukloni sa ministarske pozicije, Velika Britanija početi da tretira kralja i izbegličku vladu kao saradnike Osovine, što je bio kraj. Draža će nakon smene u depešama i raspisima građanstvu nastaviti da se predstavlja u ime kralja, a za svoje akcije da govori da ih saveznici podržavaju.

Početkom januara 1945. godine, Vasilije Marović obaveštava depešom Dražu da pop Đujić u Trstu javno nemačke oficire pozdravlja nacističkim pozdravom, iz inata a protiv ubeđenja, nakon što je prišao Ljotiću.

7. februara 1945. godine vidimo da Draža depešom daje instrukcije svojim ljudima sledeće sadržine: "Sa ustašama u Gračanici održavati najprijateljskije veze". Ovde se radi o mestu u severoistočnoj Bosni, ne na Kosovu, ali nije jasno da li priča baš o ustašama ili o Hrvatima generalno.

Sutradan, stiže pojašnjenje: "Ustaše dižu glavu u Bosni, ali znajte da ima dve vrste ustaša. Samo su idejne ustaše naši neprijatelji, a ostali prestavljaju miliciju, koja je sa nama u saradnji".


http://www.telegraf.rs/vesti/1363240-st ... -popa-foto

Nije li ovo banditstvo? Genocid? Kolaboracija i izdaja? :liz: Ili da iskoristimo jednu riječ koja zaokružuje sve navedeno, fašizam?

_________________

 Profil  

Offline
baba
Avatar

Pridružen/a: lip 2011
Postovi: 41056
Lokacija: pri kačulu i komostri

Post Postano: 28 lis 2017 09:40 
Vrh  
komunist je napisao/la:
Zaboli me uvo ko, samo ne u moju deželu, ima vas več previše :bgg

Osim naravno omladinke, one su uvijek dobrodošle :srce :bgg


baš nam je deželica napeta.... moš mislit... :bido

_________________
In Star Wars they don’t say ‘I love you’ they say ‘You come from nothing. You’re nothing. But not to me.’
SithFluff

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86205
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 05 stu 2017 19:31 
Vrh  
...


Hrvati paniče: Odseliše se, neće biti ni 3 miliona
http://www.b92.net/biz/vesti/region.php ... id=1321899

Citat:
„Svake godine ostajemo bez 90.000 ljudi“, tvrdi poznati demograf, profesor Stjepan Šterc.

Samo rošle godine, govore podaci, u Nemačku se odselilo 57.000, u Austriju 5.500, a tu su i Irska, Australija i brojne druge zemlje sveta.

„To je vrlo ozbiljan problem, čak bih rekao i ključan problem kojem se ne posvećuje dovoljno pažnje“, naglasio je Šterc.

„Slavonija se prazni na neverovatan način, baš svako koga sretnete tvrdi koliko ljudi odatle odlazi. To postaje objektivna stvarnost pred kojom se ne smeju zatvarati oči“ poručio je.

Jos ce morati useljavati Srbe.... :frr i to sa sve onim istim traktorima da oru :frr


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86205
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 05 stu 2017 21:41 
Vrh  
Hrvati opleli Uzicko i zatrolali - Hrvate :frr


Hrvati zaratili međusobno zbog srpske igre: Pojavio se snimak na kome igraju Užičko kolo u Švajcarskoj i odmah su počeli surovi napadi (VIDEO)
http://www.telegraf.rs/vesti/jugosfera/ ... padi-video.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Forum(o)Bir:  


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group :: Style based on FI Subice by phpBBservice.nl :: Vremenska zona: UTC [LJV]
HR (CRO) by hecos