Sada je: 23 sij 2019 12:43.
Početna » Politika i društvo » Znanost i tehnologijaZapočni novu temu Odgovori  [ 129 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica
Traži:
Poruka

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 15 lip 2011 11:13 
Vrh  
Vijesti iz raznih grana znanosti... medicine, fizike, astronomije, biologije, kemije, matematike itd...

Kao što znamo i vidimo, živimo u svijetu koji se svakim danom sve više razvija, pa je onda i dobro i korisno informirati se...

Iako nitko od nas nije (bar mislim :bgg) ni molekularni biolog ni nuklearni fizičar, to ne znači da moramo ostat izvan svega :ribica

Za početak ću stavit nekoliko vijesti koje su mi sad pri ruci.

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 15 lip 2011 11:16 
Vrh  
Znanstvenici uspješno proveli teleportaciju

slika

Utorak, 19 Travanj 2011


Čini se da se znanost iz godine u godinu sve više približava tehnološkoj razini pretkazanoj u znanstvenofantastičnom serijalu 'Zvjezdane staze'.

Neke od naprava, poput mobitela, već su ostvarile predviđanja kultnog ZF serijala, dok su druge, poput detektora bolesti, na dobrom putu.

Prošli tjedan fizičari su objavili novi uspjeh na istoj stazi - s jednog mjesta na drugo teleportirali su 'čestice' zrake svjetlosti. Iako to ostvarenje ne znači da ćemo u skorijoj budućnosti moći teleportirati cijele predmete ili ljude, ipak je rezultat vrlo zanimljiv jer se temelji na principu koji bi to jednoga dana trebao omogućiti - vrlo neobičnoj pojavi u kvantnoj fizici koja se zove sprega čestica. Prema kvantnoj teoriji, čestice se mogu povezati na takav način da mogu trenutno komunicirati čak i kada su jako udaljene jedna od druge. Ono što se događa jednoj čestici utječe istovjetno i trenutno na drugu.

Ta pojava je toliko neobična da ju je Einstein nazivao 'sablasnim djelovanjem na daljinu'.

Tim istraživača pod vodstvom Moriyukija Leeja sa Sveučilišta u Tokiju odlučio je teleportirati svjetlost tako da je na jednom mjestu uništi, a na drugom stvori slično kao u procesu teleportacije u 'Zvjezdanim stazama'. Transporteri Enterprisea skenirali su tijela, atom po atom, razgrađivali ih te rekonstruirali na nekom drugom mjestu.

Lee i njegovi kolege učinili su istu stvar tako što su jedan 'paket' svjetlosti povezali s jednom polovicom para spregnutih čestica. Potom su uništili svjetlost s kojom je čestica bila povezana. No čestica je zadržala vezu s dugom česticom para, uključujući informaciju o svjetlosti, što je pak omogućilo znanstvenicima da na drugom mjestu obnove jedinicu svjetlosti identične konfiguracije.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u novom broju časopisa Science.

Iako to nije prva teleportacija čestica svjetlosti u povijesti, u novom je istraživanju obavljen značajno složeniji zadatak od prijašnjeg. Naime, tim nije teleportirao bilo kakvo svjetlo – ono se nalazilo u posebnom kvantnom stanju koje se zove stanje Schrödingerove mačke. Osim toga, u ranijim teleportacijama uglavnom su se uvijek gubili dijelovi informacija.

Schrödingerova mačka je zamišljeni eksperiment kojim je austrijski fizičar Erwin Schrödinger 1935. pokušao ukazati na određeni paradoks u shvaćanju kvantne teorije. U tom eksperimentu u zamišljenu čeličnu kutiju stavljate mačku i bočicu koja sadrži vrlo male količine radioaktivnog materijala, tako da vjerojatnost da će za vrijeme izvođenja eksperimenta od oko sat vremena doći do raspada u kojem će biti izbačena jedna čestica iznosi 50 posto. U kutiju spremite i Geigerov brojač koji može otkriti je li došlo do raspada. Geigerov brojač povežete s čekićem koji će, u slučaju da uređaj otkrije zračenje, udariti u bočicu s cijanidom koja se također nalazi u kutiji. Ako se to dogodi, mačka će uginuti. Prema kvantnoj fizici, ne znamo je li se raspad dogodio ili nije jer se rezultat održava na razini statistike s vjerojatnošću od 50 posto sve dok ne obavimo izravno mjerenje. Dakle, kvantno-mehanički možemo reći da je mačka u tzv. superponiranom stanju između života i smrti, a što se stvarno dogodilo saznat ćemo ako otvorimo kutiju.

Schrödinger je tim zamišljenim eksperimentom htio pokazati koliko bizarno djeluju ideje kvantne mehanike kada se prošire s mikrosvijeta - s čestica na svakodnevne objekte.

No znanstvenici danas znaju da kvantna teorija, koliko god bila bizarna, odlično funkcionira u praksi, a eksperimenti potvrđuju da i neobična superpozicija sa svojim brojnim istovremenim mogućnostima stvarno postoji.

Poput Schrödingerove mačke, i svjetlost može biti istovremeno u dva stanja, odnosno može istovremeno imati dvije suprotne faze. Faze svjetlosti mogu se usporediti s konopcem za preskakanje koji se u određenom trenutku nalazi ispod nogu ili iznad glave. Svjetlost će odabrati jedno od tih stanja – gornje ili donje - tek kada izvršimo izravno mjerenje. U međuvremenu će prebivati u oba stanja istovremeno s vjerojatnošću od 50 posto.

Philippe Grangier iz francuskog Optičkog instituta rekao je da je nova studija važan korak kako u stvaranju složenog stanja Schrödingerove mačke kod svjetlosti, tako i u teleportaciji predmeta. Međutim, ističe da će proći još dosta vremena prije nego što će se moći teleportirati nešto bitno složenije.

'Trenutno nemamo mogućnosti teleportirati čak ni bakteriju. Mislim da u skorijoj budućnosti nećemo moći teleportirati cijelu mačku', rekao je Grangier.

Rezultati će ipak pomoći znanstvenicima koji rade na razvoju superbrzih kvantnih računala i drugih uređaja koji se temelje na manipulacijama na kvantnoj razini.

'Učimo upravljati kvantnim svijetom, a to je dug i bolan proces, osobito za eksperimentalne znanstvenike kao što sam ja. Prije nekoliko godina sve ovo bilo je tek na razini ideje, a sada se pretvara u eksperimentalnu realnost', objasnio je Grangier.

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 15 lip 2011 11:22 
Vrh  
S novom letjelicom na Mars bi trebali kročiti 2030. godine

slika

Nedjelja, 12 Lipanj 2011


Nova letjelica bit će višenamjensko vozilo s posadom (Multi-Purpose Crew Vehicle - MPCV) koje bi trebalo služiti za istraživanja dubokog svemira.

Let čovjeka na Mars više nije tako daleka budućnost, a ako se NASA-ini planovi ostvare, neki od nas mogli bi to i doživjeti. Američka svemirska agencija potvrdila je da će se njihov novi svemirski brod za letove s ljudskom posadom temeljiti na dizajnu kapsule Orion, izvorno napravljene za povratak američkih astronauta na Mjesec.

Nova letjelica bit će višenamjensko vozilo s posadom (Multi-Purpose Crew Vehicle - MPCV) koje bi trebalo služiti za istraživanja dubokog svemira. Obama se nada da će u njoj astronauti sletjeti na asteroid do 2020. te da će MPCV imati ključnu ulogu u misiji na Mars na koji Amerikanci planiraju kročiti oko 2030. godine.

Letjelicu, koja će moći prevesti četiri astronauta na misije u trajanju od 21 dan, gradit će kompanija Lockhead Martin. Njeni letovi počinjat će lansiranjem na vrhu rakete-nosača smještene u Kaliforniji.

- Predani smo istraživanjima izvan niske Zemljine orbite i radujemo se razvoju novih i naprednih sustava koji će nas odvesti tamo - rekao je Charles Bolden iz NASA-e. MPCV trebao biti biti 10 puta sigurniji od space shuttlea.

[youtube]zST0SNxCKh4[/youtube]

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 15 lip 2011 11:42 
Vrh  
Mjesec ima vode koliko i Zemlja

slika

Petak, 27 Svibanj 2011

Mjesečevoj unutrašnjosti ima stoput više vode nego se dosad mislilo, a ta se količina može usporediti s količinom u Zemljinoj utrobi.

To bi otkriće moglo utjecati na raširenu teoriju o nastanku leda otkrivenog u kraterima blizu Mjesečeva južnog pola i o nastanku jedinog prirodnog Zemljina satelita. Istraživači su otkrili molekule vode i druge lakohlapljive elemente u magmi zarobljenoj u vulkanskom staklu, kuglicama vulkanskog kristala koje su donijeli astronauti Apolla 17, posljednjeg leta na Mjesec.

'Čini se da je unutrašnjost Mjeseca dosta slična unutrašnjosti Zemlje što se tiče količine vode', rekao je James Van Orman, profesor geologije na sveučilištu u Ohiu, jedan od autora studije. Ovo otkriće potkrepljuje teoriju da Zemlja i Mjesec imaju zajedničko podrijetlo, ali i tjera znanstvenike da preispitaju tijek njihova nastanka.

Sve dosad se smatralo da je Mjesec nastao u sudaru Zemlje i asteroida. Studija je 26. svibnja objavljena u časopisu Science Express, internetskoj inačici američkog znanstvenog časopisa Science.

[youtube]4mE8Go7S0a4[/youtube]

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86631
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 15 lip 2011 11:43 
Vrh  
:smje

Večeras se u Srbiji može pratiti potpuno pomračenje Meseca
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/260044 ... nje-Meseca

slika


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86631
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 15 lip 2011 11:45 
Vrh  
:smje


Stiže mini ledeno doba
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti ... edeno-doba


[youtube]vsULoSebWnE[/youtube]


Naebali smo.... :smje


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 15 lip 2011 11:46 
Vrh  
Novi lov na tamnu materiju

slika

Ponedjeljak, 07 Veljača 2011

Nedavno su u CERN-u izvršeni prvi sudari protona pri brzinama bliskim brzinama svjetlosti. U trenutku sudara tih subatomskih čestica, u srcu CMS detektora oslobađa se energija koja odgovara energijama koje su postojale u najranijoj fazi života našeg Svemira, odnosno odmah nakon Velikog Praska.

Vjeruje se da je naš Svemir star nekih 13,7 milijardi godina. Jedinstveni uvjeti koji nastaju kao posljedica ovakvih sudara, mogu potaknuti stvaranje novih čestica. Neke od tih čestica postojale su samo u tim prvim trenucima života mladog Svemira i odonda su nestale. Znanstvenici objavljuju kako će uskoro biti u stanju potvrditi ili opovrgnuti teoriju Supersimetrije, jednu od teorija Svemira koja bi najvjerojatnije mogla odgovoriti na mnoga pitanja fizike elementarnih čestica. Mnogi se nadaju priznanju te teorije kao valjanog produžetka Standardnog modela elementarnih čestica. Inače, Standardni model s nevjerojatnom preciznošću opisuje međudjelovanja poznatih subatomskih čestica, ali nikako ne uspijeva inkorporirati generalnu relativnost te postojanje tamne materije i tamne energije. Tamna materija je nevidljiva tvar koju ne možemo izravno opaziti, ali čiju prisutnost možemo potvrditi promatranjem rotacija galaksija. Fizičari vjeruju da je čak četvrtina ukupne mase Svemira sačinjena upravo od tamne materije, dok svega 5% otpada na običnu i vidljivu materiju. Sastav tamne materije potpuna je nepoznanica. U budućnosti možemo očekivati rađanje potpuno nove grane fizike. Profesor Geoff Hall s fizičkog odsjeka Imperial Collegea u Londonu, inače jedan od stručnjaka na CMS eksperimentu, navodi: "Napravili smo važan korak unaprijed na području istraživanja tamne materije iako još nismo došli do nekog otkrića. Rezultati prvih eksperimenata došli su neočekivano brzo što možemo zahvaliti boljem radu LHC i CMS uređaja u odnosu na prošlu godinu. Vrlo je izgledno da ćemo u sljedećih nekoliko godina moći detaljno testirati teoriju Supersimetrije."

Energija oslobođena u proton-proton sudarima manifestira se u obliku čestica koje lete u svim smjerovima. U većini sudara nastaju već poznate čestice, ali u rijetkim slučajevima mogu nastati i nove. Te nove čestice u skladu su s predviđanjima SUSY, kako odmilja zovu teoriju Supersimetrije. Takve čestice zovu se supersimetrične čestice. Pretpostavlja se da bi najlakša takva čestica mogla biti sastavni dio tamne materije. Stabilna je, a CMS ju može detektirati samo preko nedostatka njenog signala na detektoru, što upućuje na neravnotežu između energije i momenta. U potrazi za elementarnim česticama, CMS izdvaja sudare u kojima nastaju dva ili više visokoenergetskih izboja, odnosno nakupina čestica koje se gibaju više-manje u istom smjeru, a koje karakterizira značajan gubitak energije. Dr. Oliver Buchmueller, također profesor na fizičkom odsjeku Imperial Collegea u Londonu, ali sa stalnim namještenjem na CERN-u, objašnjava: "Želimo li prepoznati neobične sudare, nužno moramo bolje upoznati one obične. Ti, neobični sudari jako su rijetki, ali mogu nastati sudarom nama već poznatih čestica. Proučili smo otprilike 3 milijarde milijardi proton-proton sudara, od kojih je 13 odgovaralo 'SUSY' sudarima, što smo i očekivali. Iako nismo pronašli nikakve dokaze o prisutnosti supersimetričnih čestica, uspjeli smo značajno suziti područje potrage za tamnom materijom." Fizičari sada s nestrpljenjem iščekuju početak LHC i CMS eksperimenata u 2011. godini. Naime ti bi eksperimenti trebali potvrditi valjanost objašnjenja prirode tamne materije prema teoriji Supersimetrije. CMS eksperiment, uz ATLAS (eng. A Toroidal LHC ApparatuS) namijenjen je prikupljanju podataka s LHC-a. 'High Energy Physics' grupa s Imperial Collegea odigrala je ključnu ulogu u osmišljavanju i konstrukciji CMS-a, a sada mnogi njeni članovi predano traže nove čestice, uključujući i zagonetni Higgsov bozon (ukoliko postoji). Proučavanjem elementarnih čestica i njihovi svojstava, fizičari na CERN-u nastoje riješiti neke od velikih zagonetki prirode poput: pitanja porijekla mase, zašto u Svemiru nema antimaterije te postoji li više od tri dimenzije prostora.

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 15 lip 2011 11:48 
Vrh  
Čeka nas razdoblje velikog smanjenja aktivnosti Sunca

slika

14.6.2011.

Neka neobična solarna očitanja, a koja se odnose na sunčeve pjege i oslabljenu magnetsku aktivnost blizu polova, mogu biti indikatori da će Sunce biti slabije aktivno u nadolazećim godinama.

Rezultati triju studija pokazuju da, iako su sada sunčeve pjege u maksimumu ciklusa, idućih bi godina ta aktivnost mogla biti značajno smanjena, prenosi Dnevnik.hr.

"Ovo je potpuno neobično i neočekivano, no činjenica da tri različita viđenja Sunca idu u istom smjeru, značajan su indikator da ciklus Sunčevih pjega ide prema razdoblju hibernacije", rekao je u utorak na izvanrednoj konferenciji za medije Frank Hill, direktor američkog Nacionalnog solarnog opservatorija.

Sunce je trenutno na sredini razdoblja nazvanog Ciklus 24 te juri prema razdoblju maksimalne aktivnosti. No, ovo najnovije otkriće pokazuje da bi u Ciklusu 25 mogla biti faza hibernacije. Znanstvenici se sada pitaju je li pred nama razdoblje poput onog od 70 godina između 1645. i 1715. kada uopće nije bilo Sunčevih pjega.

Pjegama je uzrok u snažnim magnetskim aktivnostima, koje sputavaju konvekciju (prenošenje magnetskog polja) s vrtložnim strujama i tako se stvaraju područja s nižom temperaturom. Temperatura na Sunčevim pjegama je 3000 – 4500 K, a u okolnim područjima oko 5780 K zbog čega nastaje privid da su tamnije od ostatka površine naše zvijezde. Sunčeve pjege traju po nekoliko dana ili tjedana prije nego nestanu.

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 15 lip 2011 11:50 
Vrh  
Uspješno testirano cjepivo protiv debljine!

slika

13.6.2011.

Znanstvenici Sveučilišta Porto u Portugalu, predvođeni dr. Marianom Monteiro, uspješno su na miševima testirali cjepivo protiv debljine. Cijelo testiranje prošlo je bez nuspojava, te je za očekivati da neće imati problema s nedostatkom ljudi za testiranje.

Sretni glodavci koji su dobili eksperimentalno cjepivo koje blokira djelovanje grelina, hormona povezanog s osjećajem gladi i apetitom, jeli su manje hrane i trošili više kalorija, nego oni necijepljeni. Cjepivo su testirali znanstvenici Sveučilišta Porto u Portugalu, predvođeni dr. Marianom Monteiro koja je rezultate ispitivanja podijelila s kolegama na godišnjem skupu svjetskih endokrinologa u Bostonu, u SAD-u.

Monteiro i suradnici u cjepivu su ''zakvačili'' grelin na nezarazne viruse s idejom da će, jednom kada ga unesu u organizam, obrambeni sustav miševa proizvesti protutijela protiv grelina i tako zakočiti njegovo djelovanje. I uspjeli su. Unutar 24 sata od prve doze, cijepljeni miševi su jeli 18 posto manje od onih u kontrolnoj grupi, a nakon zadnje, treće doze 50 posto manje, a pritom su trošili više kalorija.

Učinak je trajao dva mjeseca što je vrlo solidno razdoblje za miševe kojima je prosječan vijek 18 mjeseci. Ili, prevedeno na ljudske brojke - kod čovjeka bi učinak bi trajao četiri godine. Uz to, što je iznimno važno, nije bilo nikakvih negativnih nuspojava, što je znači veliku prednost pred gotovo svim dosadašnjim pokušajima farmaceutske industrije da pomogne u zaustavljanju epidemije debljine.

Svi lijekovi imaju neugodne popratne pojave, a arsenal je gotovo prazan otkako je jedan od njih povučen s tržišta zbog straha da povisuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ipak, da se oni s viškom kilograma ne bi prerano veselili (a prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije to je oko 300 milijuna ljudi ili poprilično dug red za cijepljenje) pobrinuli su kolege koji s dosta kriticizma gledaju na istraživanje dr. Monteiro.

Smatraju da iako zvuči privlačno, u stvarnosti je cijela priča oko regulacije apetita, debljanja i mršavljenja, previše složena da bi se riješila cjepivom, piše Jutarnji list.

''Sumnjam da ćemo uspjeti razviti cjepivo koje će spriječiti debljanje'', rekao je za jedan zdravstveni portal dr. Pieter Cohen, internist s Harvarda.

Dr. Monteiro pak kaže kako treba još raditi da se utvrdi hoće li potiskivanje djelovanja grelina utjecati dugoročno na neke druge procese u tijelu jer taj hormon, osim u apetitu, ulogu ima i drugdje, primjerice u izgradnji kosti.

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 15 lip 2011 11:54 
Vrh  
U Mliječnoj stazi otkriveni svemirski 'vampiri'

slika

U središtu Mliječne staze znanstvenici su prvi put pronašli tzv. svemirske 'vampire', zvijezde koje sišu život drugih zvijezda te se na taj način pomlađuju.

Novootkrivene zvijezde prozvane su plavim lutalicama, te izgledaju mlađe i plavije od ostalih zvijezda koje ih okružuju, a koje su nastale u isto vrijeme.

Znanstvenici smatraju da se one pomlađuju pomoću vodika koji 'kradu' drugim zvijezdama.

Iako se te kanibalske zvijezde obično nalaze u gustim skupinama zvijezda, znanstvenici su ih sada prvi put otkrili u srcu Mliječne staze, piše National Geographic.

'Iako se već duže vrijeme sumnja da u zadebljanju postoje plave lutalice, nitko nije imao predodžbu o njihovom broju. Sada napokon imamo potvrdu', izjavio je astronom Will Clarkson, s Indiana University u Bloomingtonu i University of California u Los Angelesu.

Putem teleskopa Hubble astronomi su istražili oko 180.000 zvijezda u središnjem zadebljanju i njegovoj blizini, te su otkrili 42 neobično plave zvijezde koje izgledaju mnogo mlađe od ostalih. Smatraju da bi njih između 18 i 37, mogle biti plave lutalice stare od 10 do 11 milijardi godina.

Isto tako vjeruju da postoji mogućnost da plave lutalice nisu nastale u sudarima s drugim zvijezdama, već zahvaljujući isisavanju vodika iz svojih susjeda.

[youtube]sqWWU-RnBKs[/youtube]

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86631
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 15 lip 2011 21:28 
Vrh  
UZIVO Prenos pomracenja Meseca:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/uziv ... 56871.aspx

Mesec nestao u Zemljinoj senci
http://www.rts.rs/page/magazine/sr/stor ... senci.html

slika


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Deputy
Avatar

Pridružen/a: lip 2011
Postovi: 24421
Lokacija: Bg

Post Postano: 21 lip 2011 09:42 
Vrh  
Prosečan Srbin mešavina Slovena, Ilira, ali i Vikinga


Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto tevtonskog ili starogermanskog, a naši preci su i Kelti, Feničani, stari Grci, pa čak i Vikinzi, pokazuje istraživanje švajcarske kompanije “iGenea” o poreklu naroda na Balkanu.

Teško je utvrditi poreklo naroda


Srbi, Hrvati i svi evropski narodi toliko su slični da je nemoguće utvrditi odakle svaki od njih pojedinačno vodi poreklo, smatra srpski genetičar dr Goran Brajušković.
- Ispitivanje porekla obavlja se posmatranjem cele grupe, u ovom slučaju njoj pripada bela rasa sa prostora evropskog kontinenta. U molekularnoj antropologiji ne može se prepoznati konkretno praporeklo Srbina, Hrvata ili Crnogorca, jer svi potičemo od manje grupe ljudi koja je pre oko 100.000 godina migrirala iz podsaharske Afrike prema Aziji, a onda se jedan deo njih odvojio i nastavio ka Evropi - objašnjava dr Brajušković.
Bivši hrvatski ministar zdravlja Dragan Primorac tvrdi da su današnji Hrvati potomci prastanovnika Evrope, a da su više od tri četvrtine hrvatskih muškaraca potomci starih Evropljana koji su pre 13.000 do 20.000 godina preživeli ledeno doba. Živeli su na prostoru današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a njihovi preci su nezavisno od neolitskih migracija sa Bliskog istoka došli na ovo područje. Bilo kakvo individualno deklarisanje pripadnosti nekom savremenom narodu nema veze sa genetičkim nasleđem.- Nauka ne podržava nacionalizam, ali, nažalost, to čine nakaradna tumačenja naučnih podataka - kaže evolucionistkinja dr Biljana Stojković sa Katedre za genetiku i evoluciju na Biološkom fakultetu u Beogradu.Teorije


Postoje dve teorije o tome odakle su i kada Srbi došli na područje Balkanskog poluostrva.


- Prema zvaničnoj teoriji naselili smo Balkan u sedmom veku, a iz Azije migrirali sa Avarima, Hunima i drugim narodima sa kojima smo se vremenom i mešali - kaže etnolog mr Miroslav Niškanović.


- Druga teorija, "paranaučna“, tvrdi da smo naselili Balkan mnogo ranije, a da smo pre nove ere živeli u Mesopotamiji, na Peloponezu i u drugim delovima sveta, tačnije ta teorija poznata je i kao “Srbi narod najstariji“ - kaže mr Niškanović.

_________________
F5

 Profil  

Offline
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 44088
Lokacija: Wild West, kauboji i indijanci

Post Postano: 21 lip 2011 17:19 
Vrh  
Kinezi iskopirali austrijski pitoreskni gradić

slika

Citat:
KINEZI su u posljednje vrijeme poznati kao serijski proizvođači gradova, bolje rečeno praznih i napuštenih "gradova duhova", koji godinama čekaju na svoje nesuđene stanovnike. No, nedavno su, čini se, prešli i na pravo kopiranje, prenosi Spiegel.

"Špijuni" potajno fotografirali

Maleni austrijski gradić Hallstatt, smješten u pitoresknoj pokrajini Salzkammergut, koji je od strane UNESCO-a dobio i titulu World Heritage, toliko je oduševio kineske arhitekte da su ga odlučili - prekopirati u Kinu. Građani Hallstatta, njih 800-tinjak, nisu naročito oduševljeni što će njihovi domovi, jezero i stara crkva biti replicirani u provinciji Guangdong.

Kineski su "špijuni" svoj posao intenzivnog promatranja gradića obavljali građanima iza leđa, što je iznenadilo i gradonačelnika Alexandera Scheutza. Za planove su saznali slučajno, preko austrijske ekonomske delegacije, kojoj je u Hong Kongu pristupila tvrtka odgovorna za izgradnju, s prijedlogom o partnerstvu između dva grada.

Je li kopiranje grada legalno?

Mišljenja su podijeljena - neki smatraju kako bi kopiranje gradića bio dobar marketinški potez, što bi pridonijelo turizmu, pogotovo s kineskog tržišta, dok su drugi uznemireni načinom na koji je cijeli projekt izveden. Naime, kroz Hallstatt godišnje prođe oko 800.000 turista, među kojima su kineski "agenti" mogli neprimjetno fotografirati sve kuće, ljude i njihove živote. Lokalni je svećenik zabrinut idejom o kopiranju vjerske ustanove, koja će u Kini, poznatoj po "oduševljenju" religijom, najvjerojatnije služiti kao obična turistička atrakcija.

UNESCO još mora donijeti odluku je li potpuno kopiranje postojećeg, i k tome zaštićenog, grada uopće legalno. Zasad je gradnja novih objekata, prema fotografijama postojećih, dozvoljena, no vlasnici originala moraju dati svoj pristanak za mjerenje.

Kinezima ovo nije prvi put da kopiraju arhitekturu - oko 30 km od Šangaja postoji "German Town Anting", kopija tipičnog, omanjeg njemačkog gradića. Godine 2005. izgrađen je i gradić po uzoru na Dorchester, nakon čega je niknuo i Thames Town, s katedralom koja kao da je donešena iz Bristola, a osim njih postoje i manje verzije Barcelone, Venecije i gradića inspiriranog skandinavskim rođacima. Takva su odredišta popularni izbor kineske srednje klase, a koriste se čak i kao prigodne pozadine za tamošnja vjenčanja.


Inače, živim nekih 50 km zračne linije od ovog gradića i bio sam tamo više puta. Ima i ljepših iako je i ovaj persu.
Ne znam čime su se rukovodili da su baš ovaj odabrali. :dunno

_________________
Ride it like you stole it.

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 21 lip 2011 17:32 
Vrh  
Jesu napravili i planine? Da bude u pravom okružju? :bgg

Ništa čudno od Kineza.

Al nije ti to neka novost... jesi čuo da su Amerikanci u Teksasu napravili kopiju Supetra? I to do te mjere da su napravili čak i urezane natpise u kamenu na hrvatskom :bgg

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 28 lip 2011 19:27 
Vrh  
Kod Cresa snimili sredozemnu medvjedicu! :smje

slika

Istraživači s Instituta Plavi svijet objavili su da su 24. lipnja ove godine tijekom istraživanja dobrih dupina u sjevernom Jadranu snimili sredozemnu medvjedicu, koju su zapazili uz zapadnu obalu otoka Cresa.

Ove snimke, kažu u Plavom svijetu, prve su podvodne snimke sredozemne medvjedice u Jadranu. Snimljena životinja je najvjerojatnije odrasla ženka dužine oko 2,30 m, a analizom fotografija utvrdili su da je riječ o životinji koja je tijekom 2010. opažena i u području rta Kamenjak.

"Ovom prilikom jedinka je bez straha prilazila plovilu koje je slobodno plutalo s ugašenim motorom. Pregledom terena utvrdili smo kako je životinja koristila podmorsku spilju kao mjesto za odmor. Spilja u koju je ulazila nema plažu niti dio izdignut iznad površine mora na koji bi mogla izaći kako bi se odmorila ili sklonila od znatiželjnih pogleda. Ne postoji ni zrakom ispunjena komora u kojoj bi se mogla dulje vrijeme zadržavati i disati", priopćili su istraživači, koji su zapazili jedinstveno ponašanje.

Naime, sredozemna medvjedica je prilikom odmaranja ležala na dnu zatvorenih očiju. Da bi udahnula, u pravilnim je intervalima od nekoliko minuta izlazila na površinu, udisala zrak te se vraćala u spilju gdje je nastavljala 'spavati' na muljevito pjeskovitom dnu u kojem se jasno vidio obris njenog tijela.

"Ovakvo ponašanje zabilježeno je kod drugih vrsta tuljana koji 'spavaju' plutajući uz površinu mora držeći samo nosnice iznad površine ili kao ova medvjedica, pod morem, ulazeći i u REM fazu spavanja. Međutim, u ovom slučaju ovakvo ponašanje može upućivati na činjenicu da joj područja na kojima nema uznemiravanja, a na kojima životinja može izaći i leći na plažu, nisu dostupna", smatraju u Plavom svijetu.

Inače, pojavljivanje sredozemne medvjedice u akvatoriju Kvarnera i Kvarnerića prvi puta je zabilježeno u lipnju 2005. godine.

Sredozemna medvjedica jedan je od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu. Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u području sjeveroistočnog Mediterana i u području sjeveroistočnog Atlantika. U Hrvatskoj je sredozemna medvjedica nestala sredinom 60-ih godina, kada su ulovljeni posljednji primjerci.

Kako bi s vremenom uspjeli utvrditi broj jedinki koje borave u Jadranu, u Plavom svijetu mole svih da svoje susrete (i po mogućnosti fotografije i snimljeni video) dojave ili dostave na adresu Plavi svijet, Kaštel 24, 051 604666 ili mail info@plavi-svijet.org.

slika

slika

slika

:smje

 Profil  

Offline
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 44088
Lokacija: Wild West, kauboji i indijanci

Post Postano: 28 lip 2011 20:24 
Vrh  
Novi Commodore 64

slika

Kao što je ranije najavljeno iz ove kompanije, ne radi se o prodaji stare verzije C64 računara već o potpuno modernizovanoj varijanti koja koristi Intel dvojezgarni Atom 525 CPU, Nvidia Ion 2 grafiku, 2GB DDR3 memorije proširive do 4GB, optički uređaj i još mnogo toga.

Prodaja je zvanično započela primanjem narudžbina u pretprodaji, dok će isporuka uređaja krenuti krajem maja i početkom juna.

Za 250 američkih dolara možete poručitit „barebone“ kit koji sadrži kućište sa tastaturom i uređajem za čitanje memorijskih kartica te proširenjem raspoloživog broja USB portova.

Commodore C64 Basic verzija sadrži kompletan računar u kućištu tastature, a nudi se po ceni od 595 dolara.


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z6EswIQFV2Y[/youtube]

Fora. :smje

_________________
Ride it like you stole it.

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 19 srp 2011 15:19 
Vrh  
U svemir poletio teleskop veći od Zemlje

Rusija je u svemir lansirala teleskop koji je zamišljen još u vrijeme Hladnog rata. Kada stigne u svoju orbitu, od Zemlje udaljenu gotovo koliko i Mjesec, RadioAstron će se povezati s radijskim antenama na Zemlji i formirati dosad najveći teleskop s 'tanjurom' promjera čak 30 puta većim od našeg planeta.

RadioAstron zamišljen je još prije više od tri desetljeća, međutim, misija je izgubila zamah kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine.

'Već dvadeset godina cilj je stalno pet godina ispred nas', rekao je suradnik na projektu Ken Kellermann iz National Radio Astronomy Observatory u Charlottesvilleu, u Virginiji.

Teleskop će imati čak 10.000 puta veću rezoluciju od svemirskog teleskopa Hubble. Promatrat će objekte poput obližnje galaksije M87 u čijem se središtu nalazi golema crna rupa, a očekuje se da će uspjeti snimiti čak i njezin horizont zbivanja – granično područje iz kojeg ništa ne može pobjeći njezinoj gravitaciji. Ove snimke otkrit će kako crne rupe ubrzavaju tvar do brzine gotovo jednake brzini svjetlosti.

Također će istraživati mikrovalno zračenje oblaka molekula vode u diskovima galaksija. Ovi podaci omogućit će točnija mjerenja njihove rotacije i udaljenosti od Zemlje. Kada se oni kombiniraju s informacijama o brzinama galaksija, moći će se izračunati sadašnja brzina širenja svemira.

RadioAstron će istraživati i pulsare, ostatke eksplodiranih zvijezda, koji su svojevrsni svjetionici svemira.

Ako sve bude kako treba, raketa Zenit-2SB ponijet će teleskop do orbite čija će najmanja udaljenost od Zemlje biti oko 10.000 km, a najveća gotovo 300.000 km. Čim stigne, otvorit će svoju antenu promjera 10 metara sastavljenu od 27 'latica' izgrađenih od ugljikovih niti. Tijekom petogodišnje misije Mjesec će svojom gravitacijom orbitu RadioAstrona razvući na oko 390.000 km. Promatranja bi trebala započeti kroz nekoliko mjeseci.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=47OXRyi4aH4[/youtube]

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 08 kol 2011 15:34 
Vrh  
Na Marsu otkrivena tekuća voda?

slika

Američki znanstvenici možda su po prvi put pronašli dokaz o postojanju vode u tekućem stanju na tlu Marsa, priopćila je u NASA. Ranija istraživanja otkrila su da na Marsu postoji led, ali ne i tekuća voda.

Za otkriće, do kojeg se došlo tijekom toplog razdoblja, zaslužna je američka sonda MRO koja od 2006. kruži oko crvenog planeta.

"Otkrili smo niz pojava koje upućuju na postojanje tekuće vode na Marsu", rekao je Michael Meyer, voditelj programa istraživanja Marsa, na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila Nasina televizija.

Američka svemirska agencija objavila je fotografije snimljene sondom na kojima se vidi neka vrsta tamnih tragova koji se pružaju iz kratera New Newton na jugu Marsa.

Ti se tragovi pojavljuju u ljeto, a nestaju kada se temperatura spusti.

"Najbolje tumačenje koje zasad imamo je da je riječ o toku slane vode, premda ovo istraživanje to ne dokazuje", rekao je Alfred McEwen, član Mjesečeva i planetarnog laboratorija na sveučilištu u Arizoni, autor studije o tom otkriću objavljene u časopisu Science.

"To je zasad tajna, ali mislim da ćemo je rasvijetliti nakon novih istraživanja i pokusa", dodao je McEwen, a prenosi tportal.hr

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 08 kol 2011 15:38 
Vrh  
U Egiptu pronađeno još 17 piramida

Pregledom infracrvenih snimki otkriveno je i više od tisuću grobnica i gotovo 3.000 naselja, javlja BBC. Probna iskopavanja potvrdila su otkrića, uključujući i dvije piramide. 'Iskopavanje piramide je sansvakog arheologa', kazala je dr. Sarah Parcak, jedna od pionira u programu 'svemirske arheologije' u laboratoriju u Birninghamu u Alabami koji sponzorira NASA.

Dr. Parcak je bila zapanjena koliko su toga ona i njezin tim pronašli. 'Vrlo smo intenzivno radili na ovom istraživanju više od godinu dana. Kada smo pobrojali sve što smo pronašli nisam mogla vjerovati da smo diljem Egipta locirali toliko nalazišta'.

Tim je analizirao slike sa satelita koji se nalazi u orbiti udaljenoj od Zemlje 700 kilometara, a koji je opremljen moćnom, supermodernom kamerom koja na površini Zemlje može snimiti objekte manje od jednog metra u promjeru.

Infracrveno snimanje je korišteno kako bi se ispod površine otkrili različiti materijali. Stari Egipćani su svoje građevine i kuće gradili od cigli napravljenih od blata i gline. To su puno gušći materijali od tla koje ih okružuje pa se obrisi kuća, hramova i grobnica vrlo lijepomogu vidjeti na snimkama. 'To samo pokazuje kako je lako podcijeniti i veličini i opseg naselja iz prošlosti', kazala je dr. Parcak koja vjeruje kako ni ovdje nije kraj otkrićima te da Egipat krije još puno tajni.

 Profil  

Offline
Šampionka
Šampionka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28063

Post Postano: 23 ruj 2011 09:16 
Vrh  
Einstein je bio u krivu?! Ipak se može brže od svjetlosti

Znanstvenici CERN-a u Švicarskoj otkrili su subatomske čestice koje su brže od svjetlosti. Riječ je o otkriću koje je šokiralo svijet fizike i koje bi moglo dovesti do preispitivanja mnogih otkrića u posljednjih stotinu godina.

Istraživači su poslali neutrine kroz zemlju od CERN-a prema 732 kilometara udaljenom laboratoriju Gran Sasso u Italiji. Ostali su šokirani kad su shvatili da su čestice do odredišta došle 60 nanosekundi brže od svjetlosti, javlja BBC. Znanstvenici za sada ne žele brzati sa zaključcima, te pokušavaju pronaći različita objašnjenja za svoje otkriće.


Bezuspješno tražili greške

"Htjeli smo pronaći pogreške – bezazlene pogreške, složenije pogreške ili loše efekte – ali nismo. Sada smo prisiljeni pozvati svjetsku znanstvenu zajednicu da to analizira", rekao je autor izvješća Antonio Ereditato.

Brzina svjetlosti najveća je brzina u svemiru i velik dio moderne fizike zasniva se na ideji da je ništa ne može premašiti, kao što je objašnjeno i u Einsteinovoj posebnoj teoriji relativnosti. No, CERN-ova znanstvena ekipa u svojemu je trogodišnjem projektu došla do rezultata koji su ozbiljno uzdrmali ovu pretpostavku.

"Moj je san da drugi, nezavisni eksperiment dođe do istog otkrića, tada bih doživio olakšanje", rekao je Ereditato.

http://danas.net.hr/znanost/page/2011/0 ... 04006.html


Ipak ćemo imat svemirske brodove na warp pogon :lucca

 Profil  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 129 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Forum(o)Bir:  


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group :: Style based on FI Subice by phpBBservice.nl :: Vremenska zona: UTC [LJV]
HR (CRO) by hecos