Sada je: 23 ožu 2019 19:22.
Početna » Politika » Bosna i HercegovinaZapočni novu temu Odgovori  [ 100 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica
Traži:
Poruka

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 27 kol 2012 23:41 
Vrh  
Dakle na ovoj temi ce ce iznositi i raspravljati o zlocinima tzv "branilaca Bosne", jer kako je u BiH sve "multietnicko".... na ovoj temi cemo videti i da su zlocini takodje vrlo "multietnicki"...

Nije to nikakvko pravdanje srpskih zlocina, jer moje stavove o srpskim zlocincima vrlo dobro znate!
Ti stavovi su mnogo radikalniji i od Haskih presuda!

Ovo je samo pricanje neispricane price, tj price o nepravdi i zlocinima koji nikad nisu i verovatno tesko da ce ikada docekati pravdu...
A samo zato jer su u pitanju srpske zrtve, a Srbi su tih godina pa i danas kamen na NWO putu pa u skladu s tim srpske zrtve obicno nisu vredne ni pomena niti makar delimicnog kaznjavanja zlocinaca koji su izvrsili te zlocine!
Te tako imamo "heroje odbrane"... Nasera, Ganića, a i citavu plejadu "Sarajevskih Valtera i Supermena" tj najobicnijih klošara, ubica i zločinaca!

E posto to nece uraditi niti Hag, niti NATO, niti CNN, niti BBC, a o Sudovima FBiH da i ne govorim..., onda bar tu istinu o tim zlocinima mozemo ovako na forumu sporadicno iznositi, tek da je bar neki postanu uopste svesni !
Neki koji je mozda do sad nisu bili svesni ili prosto nisu zeleli da je budu svesni....

Slucajevi i zlocini ce se iznositi onako kako se naidje na materijale i podatke o istima te o zrtvama i njihovim porodicama!


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 27 kol 2012 23:53 
Vrh  
Na temi o Bori Stjepanovicu i njegovim "moralnim dilemama i trvenjima" sam vec stavio link pa cu ga i ovde ponoviti.
Premda razumem coveka, umetnik i naravno da mu nije blisko da puca, ali radi istine par detalja....

Cisto da neupucenima bude jasnije sta je to Bora promasivao gadjajuci dimnjake nebodera "Loris"...


Snajperisti ruka na obaraču nije zadrhtala
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 17749.html

Citat:
SARAJEVO - Uskoro će punih 14 godina od kada je snajperista sa zgrade "Lorisa" na Trgu Pere Kosorića, današnjem Trgu heroja, u srpskom dijelu ratom podijeljenog Sarajeva, Grbavici, ubio dvije djevojčice koje su igrale lastiša, za zločin niko nikada nije odgovarao.Takodje za neupucene informacija - Sarajevo nije bilo tek "opsednuti" vec bukvalno podeljeni grad, dakle nisu Srbi samo visili sa grana okolnih brda vec su takodje bili u znatnom urbanom delu Sarajeva!

Dakle cinjenica da su linije fronta prolazile kroz sama naselja govori o tome da su i sve te zgrade na prvoj liniji bile ne samo stambeni vec i fortifikacijcki objekti, a neboderi pogotovo, upravo zbog pregleda terena i dejstva snajperista (inace vrlo morbidna "ljudska vrsta"...)
Jer ko poznaje bar malo geografiju terena Sarajeva znace sta i kakvu prednost u toj situaciji neposredne gradske borbe daju te vise zgrade tj neboderi!

Naravno, rat je po definiciji debilan i besmislen, ali kad su stada dozvolila da budu napujdana jedno na drugo, na trece a sve za interes nekih petih, onda bar imajmo toliko muda pa priznajmo stvari onakvim kakve su bile!


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 28 kol 2012 00:04 
Vrh  
Drugi zlocin koji bi veceras ovde stavio je sa spoljnih oboda Sarajevske regije
Premda su u njemu "branioci" bili mudzahedini...sto opet ne oslobadja odgovornosti Aliju i drustvo koji su licno svecano postrojavali iste...

Svedocanstva su zaista teska i iz prve ruke, dakle od samih prezivelih clanova porodica zrtava i ko nema herca da se suoci sa njima, mozda bolje da ih i ne slusa i ne gleda...

Мирјана први део- Mirjana part 1
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kL6QkbvI6Yk[/youtube]

Мирјана други део- Mirjana part 2
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8kZ7E9zMUiU[/youtube]

.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 28 kol 2012 07:32 
Vrh  
A sad o zlocinu kojeg Bosnjaci slave kao "bitku za Sarajevo i za BiH" :puke

Krvavi pir u Pofalićima
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/c ... Pofalicima

Citat:
DEO izjave B. O. posle napuštanja Centralnog zatvora, razmene zarobljenika i prelaska na srpsku teritoriju, 6. oktobra 1994. godine:

- Moja žena je morala 15. maja 1992. godine da ode u Pofaliće, da popiše robu u samoposluzi, koja je tog dana bila obijena. Tamo je i prenoćila. Radio sam u "Sarajevskoj mlekari" i ujutru sam čuo za napad. Kolege na poslu su bile dobro obaveštene.
- Sledio sam se kada sam čuo da je prema Pofalićima krenuo kriminalac Jusuf Prazina Juka sa 3.500 ljudi, a sa svojima i zlikovac Samir Kahfedžić Kruško - govori B. O. - Otišao sam kući, a oko 16 časova su mi došle komšije Ibrahimović i Tahirević. Rekli su da su muslimani zauzeli Pofaliće i da treba ići u pljačku.

Sa Ibrahimovićevom majkom je B. O. krenuo da potraži suprugu.
- Sve srpske kuća su bile popaljene, neke su još gorele u Orlovačkoj, Humskoj ulici, sve uništeno, mrtvo - svedoči B. O. - Ispred kuća i po ulicama leševi muškaraca, žena, dece, pasa i mačaka. Rukama sam prevrtao mrtve, tražio ženu. Prema pričanju samih muslimana, u tom masakru je ubijeno 312 stanovnika Pofalića. Preživeli Srbi su morali da kopaju rake, u stvari, dve jame.
Ostali leševi su utovareni na kamione, odneti i bačeni na smetlište, deponiju u Buća Potoku. B. O. nije pronašao suprugu.
Zlatko Pavlović, student Filozofskog fakulteta u Sarajevu, morao je, kao i drugi srpski visokoškolci, da u „radnom vodu" kopa rovove i tranšeje. Ranjen je u eksploziji granate u noći, 19. februara 1993. godine. Amputirana mu je desna potkolenica. Dokopao se slobode 20. juna 1994. godine. On, između ostalog, priča:

- U Centru za socijalno zbrinjavanje rekonvalescenata radio je Ismet Papaj, demobilisani muslimanski vojnik, Albanac. Ismet mi se hvalio da je iznad Pofalića, na brdu Žuč, zaklao „starog, bradatog četnika“, 16. maja 1992. godine. Papaj je na kraju rekao da mu se taj starac žalio kako je ostao sam, da su njegova deca i žena pobegli, a njega ostavili. "Četnik" je, koliko sam razumeo Ismeta, sam tražio da ga ovaj ubije.

SVEDOČANSTVO V. R., rođenog 1949. godine u Pofalićima:
- Rat je došao u Pofaliće kada je 15. maja 1992. u Orlovačkoj ulici Mirsad Bungur, doseljenik iz Sandžaka, ubio Rajka Savića. Istovremeno su ubijeni Mlađan Bratić, Branko Jeremić, Branko Bozalo, Vojin Vukadin, Slobodan i Neđo Odžaković, dok su zaklani Savo Elez i bračni par Mirko i Rosa Savić. Na kućnom pragu sekirom je ubijena Vida Bratić.

Prema rečima V. R., rano ujutru, 16. maja, napadnuto je 200 srpskih porodica iz svih pravaca.
- Celokupan scenario ubijanja preuzele su doseljene Sandžaklije, a nas je napalo više od tri hiljade muslimanskih bojovnika iz pet pravaca. Prilikom bežanja sam morao da ostavim bolesnog oca, da spasavam decu, majku, ženu, braću, snahu... Bili smo okruženi sa svih strana, zavladala je panika, preživeli su počeli da se povlače prema Humu, a zatim prema brdu Žuč. Koljači su u talasima napadali, sustizali bolesne i iznemogle. Ubijali su ih na najzverskiji način...
Kolona se u bezglavom bekstvu zaputila do severozapadnih padina brda Hum, prema Buća potoku. Odatle se trebalo popeti na brdo Žuč. Ali, kolona je presečena.
- Bežali smo, padali bez daha, grebali prstima korenje trave. Pred očima mi je stalno bio otac, kojeg sam ostavio za stolom. Moja deca su vrištala, dozivala me. Ugledao sam brata kako ranjen leži na padini. Tresla mu se noga. Imao sam osećaj da mi je glava nekoliko metara daleko od mene.

- Dok je trajalo bestijalno orgijanje drogiranih muslimanskih fanatika, sa Huma su na sve četiri strane sveta odjekivale „ilahije“ i „kaside“ uz poznati refren: „Alahu akber“ - nastavio je V. R. - Uz tu, jezivu mudžahedinsku dreku, prolamao se cik straha prestravljene dece, vapaj žena, krici ranjenih, uz rafalne i pojedinačne pucnjeve. Iživljavali su se, tri puta su nas namerno puštali da umaknemo, da bi nas uvek iznova okruživali i ubijali.
NA padinama Huma i Žuči ostalo je na desetine mrtvih i ranjenih. Krvožedne Sandžaklije su svirepo, noževima dokrajčivali ranjenike. Preživeli su sa Žuča gledali kako im gore domovi. Gorelo je 500 kuća, dim se uvezao u snop, dizao se visoko.
- Od muslimanskih zlikovaca, pre svih, bio je Habib Idrizović, Sandžaklija, došao u Pofaliće pre 14 godina i doveo šestoricu braće koji su, svi redom, napravili kuće na srpskim imanjima - rekao je V. R. - U krvavom piru učestvovao je i starosedelac Omer Gabela, bivši novinar.
Gabela je doveo Sarajevsku televiziju dan posle. Televizija je snimala zarobljene Srbe ispred neoštećenih muslimanskih kuća. Tvrdilo se da nisu stradale srpske porodice.
- Srbi su pod pretnjom, pred kamerama izjavljivali da su živi i zdravi, da su im kuće čitave, zato su i ostavljeni u životu - nastavio je V. R. - Sarajevska televizija je nekoliko puta emitovala snimak o „pobedi“ muslimanske vojske. Da mu kuća nije izgorela, izjavio je i Stanko Pikulić, starac, starosedelac. I njega i ostale preživele ubili su Arif Ljuca i njegov sin Nusret sa braćom Karamović: Fadilom, Dževadom i Faikom.
V. R. je ostao živ, ali su mu ubijeni otac, majka, jedan brat i snaha, dok je drugi brat teško ranjen.


GENOCID
NASELJE Pofalići, između Dolca i Velešića, na padinama brda Hum, više od 500 godina nastanjivali su Srbi. Sistematski, punih 15 godina pre izbijanja rata u Sarajevu, ovde su doseljavane Sandžaklije, a Srbi terani sa imanja do samih kućnih vrata.
U Pofalićima je ubijeno najviše nemoćnih žena, staraca i dece. Niko se od preživelih nije vratio. Nema više Čangalovića, Pikulića, Đukića, Bunjevaca, Andrijaševića, Vaskovića, Andrića, Trišića, Mađarevića, Golijanina i drugih starosedelaca.
To je ta slavna bitka "branilaca" :puke


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 28 kol 2012 08:00 
Vrh  
Još malo o "multietnickom Šeher branilackom" Sarajevu...


Srpske-zrtve-u-bosanskom-paklu
http://www.scribd.com/doc/18007839/Srps ... skom-paklu

:puke

.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 28 kol 2012 08:23 
Vrh  
.

Pomen za Srbe masakrirane u Ledićima
http://lat.rtrs.tv/av/player.php?id=1062&x=0

Citat:
DNEVNIK 2 03. ЈUNI - Na današnji dan 1992. godine počeo je muslimanski masakr u sarajevskom selu Ledići gdje su maljevima i noževima ubijena 24 srpska civila, zatrte su čitave porodice, najstarija žrtva imala je 92 godine, najmlađa je bila beba od samo 11 mjeseci..

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Avatar

Pridružen/a: srp 2012
Postovi: 149
Lokacija: Novi Sad, Vojvodina

Post Postano: 31 kol 2012 22:59 
Vrh  
Jel se ti to dopisujes sam sa sobom?

Nesto se slabo hvala tema

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 31 kol 2012 23:12 
Vrh  
Uposte mi nije bitno dal ce neko da komentarise ili nece, jer to niti mi je cilj niti poenta teme...

Na ovoj temi cu samo stavljati svedocanstva o zlocinima tzv "branilaca" kako bi se osvetlio i taj čošak, koji je masmedijski neosvetljen...

Iskren da budem i meni je tesko da kroz te price prolazim, jer su ratna svedocanstva zaista potresna, bez obzira koji narod i ciji zlocini da su u pitanju, pa sam tako i na ovoj temi posle ovih par postova napravio malo pauzu.
Ali nastavicu i stavljacu i nova svedocanstva o zlocinima od strane tzv "branilaca", a o kojima ne prica niko, niti je iko prakticno sudjen i osudjen za iste...
Pa cak se za mnoge od tih zlocina niti ne zna u siroj javnosti, jer zaboga cim to nije objavio CNN to se "nije ni dogodilo"...

O svakom zlocinu Srba se zna i mnogi su osudjeni i ja opet kazem NEKA SU osudjeni i NEK SE ZNA!
Jer ja ne zelim da mi "kraj mene" šeću ljudi koji mogu muciti, mrcvariti, silovati i ubiti ljudsko bice !

A ovde sam tematski organizovao tako da cu iznositi zlocine tzv "branilaca", dakle gotovo neispricane price...
Neispricane u mas medijskom smislu naravno...
Dakle mahom zlocini bez kazne...bilokakve, i bilokoga osudjenog...

.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 05 ruj 2012 10:02 
Vrh  
...

Tužilaštvo poštedelo monstrume
http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/s ... trume.html


...

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
SILOVATELJ ŠTRUMFOVA I SITNE ŽIVINE!
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 1481
Lokacija: six feet under

Post Postano: 07 ruj 2012 10:04 
Vrh  
P.F.C. je napisao/la:
A sad o zlocinu kojeg Bosnjaci slave kao "bitku za Sarajevo i za BiH" :puke

Krvavi pir u Pofalićima
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/c ... Pofalicima
To je ta slavna bitka "branilaca" :puke


.


Ono što je očigledno iz tvojih postova, pogotovo iz ovoga koji tretira bitku za Pofaliće, jeste da o samim događajima znaš samo iz jedne, dosta kompromitovane, medijske ruke. O kompletnom događaju nemaš nikakve predstave? Zašto se u tom slučaju smatraš relevantnim da govoriš o zločinima sarajevskih branilaca?

Pofalićka bitka (kodni naziv Grom) predstavlja bitku za Sarajevo, agresorske snage su željele da presijeku grad na dva dijela tako što bi spojili Pofaliće sa tada opkoljenom Grbavicom. Plan je bio da se grad presiječe linijom Vogošća-Žuč-Pofalići-kasarna Maršal Tito-Grbavica.
Gore navedena informacija nam uopšte ne pruža informaciju o srpskim napadima iz pravca Pofalića ka centru Sarajeva. Kao da te borbe nisu trajale nekoliko dana, već da se radi o masakru, ratnim paljanskim žargonom kazano, nad nedužnim srpskim civilima. Nedužnih civila je bilo, bez svake sumnje. Ali mnogo je bilo više onih koji su sa tih isti položaja tukli po civilnim objektima i ubijali građane Sarajeva. Svako ko zna geografski položaj Pofalića, zna i o ćemu pričam. To je naselje iznad FDS-a, i dominira iznad tog dijela Sarajeva.
Druga bitna stvar, koja se provlači kroz cio izvještaj, jeste o brojnosti Ćelinih boraca (??), te dobro poznatoj paljanskoj propagandi o Sandžaklijama, koji su krivi za sve. Posebna tema su masovne grobnice, koje, vidi čuda, ni do dan danas nisu otkrivene? I ako jesu, to jeste ako postoje-neko bi ih do dana današnjeg otkrio. :dunno

_________________
Mind is a terrible thing to taste

 Profil  

Offline
džirlo devojka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28886
Lokacija: tu i tamo

Post Postano: 07 ruj 2012 10:15 
Vrh  
uz dužno poštovanje, mislim da je potrebno čuti obje strane priče...pogotovo nama koji nemamo baš nekog pojma šta se dešavalo u i oko sarajeva...

_________________
kiss my ass...

 Profil  

Offline
SILOVATELJ ŠTRUMFOVA I SITNE ŽIVINE!
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 1481
Lokacija: six feet under

Post Postano: 07 ruj 2012 10:31 
Vrh  
simona je napisao/la:
uz dužno poštovanje, mislim da je potrebno čuti obje strane priče...pogotovo nama koji nemamo baš nekog pojma šta se dešavalo u i oko sarajeva...


U tome jeste poanta cijele stvari. P.F.C, barem između redova, želi da dokaže kako je kategorija sarajevski branilaca mit, te da se radi o bošnjačkoj verziji arkanovaca, šešeljevaca, bokanovaca i slične gamadi, koja je iz čista mira napala starosjedioce koji na tom prostoru žive "500 godina"!?
A svi oni dobro znaju koju slavu slave, i kojeg dijela Like, Crne Gore ili Srbije su njihovi preci došli. Malo prije nego spomenute Sandžaklije.

_________________
Mind is a terrible thing to taste

 Profil  

Offline
džirlo devojka
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 28886
Lokacija: tu i tamo

Post Postano: 07 ruj 2012 10:37 
Vrh  
spiritual beggar je napisao/la:

U tome jeste poanta cijele stvari. P.F.C, barem između redova, želi da dokaže kako je kategorija sarajevski branilaca mit, te da se radi o bošnjačkoj verziji arkanovaca, šešeljevaca, bokanovaca i slične gamadi, koja je iz čista mira napala starosjedioce koji na tom prostoru žive "500 godina"!?
A svi oni dobro znaju koju slavu slave, i kojeg dijela Like, Crne Gore ili Srbije su njihovi preci došli. Malo prije nego spomenute Sandžaklije.

je li bitno koju slavu je slavilo i odakle su došli preci devetogodišnjeg silovanog i ubijenog djeteta?

_________________
kiss my ass...

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 07 ruj 2012 10:57 
Vrh  
spiritual beggar je napisao/la:

Ono što je očigledno iz tvojih postova, pogotovo iz ovoga koji tretira bitku za Pofaliće, jeste da o samim događajima znaš samo iz jedne, dosta kompromitovane, medijske ruke. O kompletnom događaju nemaš nikakve predstave? Zašto se u tom slučaju smatraš relevantnim da govoriš o zločinima sarajevskih branilaca?

Pofalićka bitka (kodni naziv Grom) predstavlja bitku za Sarajevo, agresorske snage su željele da presijeku grad na dva dijela tako što bi spojili Pofaliće sa tada opkoljenom Grbavicom. Plan je bio da se grad presiječe linijom Vogošća-Žuč-Pofalići-kasarna Maršal Tito-Grbavica.
Gore navedena informacija nam uopšte ne pruža informaciju o srpskim napadima iz pravca Pofalića ka centru Sarajeva. Kao da te borbe nisu trajale nekoliko dana, već da se radi o masakru, ratnim paljanskim žargonom kazano, nad nedužnim srpskim civilima. Nedužnih civila je bilo, bez svake sumnje.Claygate. Svako ko zna geografski položaj Pofalića, zna i o ćemu pričam. To je naselje iznad FDS-a, i dominira iznad tog dijela Sarajeva.
Druga bitna stvar, koja se provlači kroz cio izvještaj, jeste o brojnosti Ćelinih boraca (??), te dobro poznatoj paljanskoj propagandi o Sandžaklijama, koji su krivi za sve. Posebna tema su masovne grobnice, koje, vidi čuda, ni do dan danas nisu otkrivene? I ako jesu, to jeste ako postoje-neko bi ih do dana današnjeg otkrio. :dunnoSvako iole ozbiljniji zna da je zauzimanje bilo kojeg veceg grada u proslom ratu, od bilo koje zaracene strane prosto SF!
Tj da takvog zauzimanja nije bilo niti sa jedne strane tokom celog rata!
Bilo je linijom fronta podeljenih gradova poput Sarajeva i Mostara ali ne i zauzetih od bilo koje strane.
Jer prosto zaracene strane kolikogod na nekom terenu bile tehnoloski mocne jednostavno nisu imale snage i ljudstva za tu vrstu "konacnog obracuna"
Da, zauzimani su manji gradovi i sela, ali ne i veci gradovi!

Te tako i price o zauzimanju citavog Sarajeva pocetkom rata od strane Srba ili zauzimanju Banja Luke krajem rata od strane Bosnjaka i Hrvata su samo tinejdzerska prepucavanja!

Evo uzmi hipoteticki reicmo da su Srbi presekli Sarajevo linijom Pofalici - Grbavica!
Pa znas li ti koliko bi oni vojske morali drzati tu, a da ne kazem koliko izgubiti... da bi zadrzali tu liniju koju bi sa dve strane napadala masa Bosnjaka!
Pa sve i da ih sa prackama napadaju opet ne bi mogli drzati tu liniju!
Ali Bosnjaci imaju potrebu da stvaraju nekakve mitove slicno ko i Hrvati kad pricaju da su Srbi nameravali da zauzmu Hrvatsku... :conf2

DRUGA ITEKAKO BITNA STVAR!

Reci nam tacan datum tzv pofalicke bitke tj masakra nad Srbima stanovnicima Pofalica :kava
16. Maj 1992.!
Dakle gotovo SAMI POCETAK RATA !


Uostalom to cisto vojnicko posmatranje mozemo kao posebnu temu pokrenuti dakle komentarisanje poente i toka bitaka u prosom ratu!
Jer isto tako je i zauzimanje Srebrenice od strane Srba gledano sa strateskog apsetka bilo vazno da im se ne bi vrsili upadi i ubistva sa te teritorije i da im tu ne bi zadrzavalo vojsku...
Ali tom strateskom pricom se ne mogu opravdati ubistva zarobljenih !
Prema tome mozemo na nekoj drugoj posebnoj temi raspravljati o bitkama posmatrajuci ih sa cisto takticko-strateskog ugla.
I pri tome pre svega skidati propagandna vidjenja a vise biti "na zemlji" pri toj raspravi! :gent


Dakle tema su kao sto vidis zlocini!
A imas svedocenja ljudi, dakle ne mitove i legende, vec svedocenja pojedinih prezivelih ljudi koji su uspeli nekako pobeci taj dan iz Pofalica i spasiti se na Ilidzi!
Kao sto imas i cinjenicu o citavim pobijenim porodicama Pofalickih Srba!
Kao i o zarobljenim i silovanim takodje!
A opet ponavljam radi se o prakticno prvom mesecu rata!
Dakle nije do te akcije i masakra doslo posle godina srpskog granatiranja vec na samom pocetku rata!
A takva "akcija" je onda samo proizvela jos veci besmisleni psiho karambol i bezosecajnost kod Srba koji su posle granatirali Muslimansku stranu.

I ti se sad tu posprdno rugas sto nisu nadjeni mnogi lesevi tada pobijenih...
Mislim sta reci...
"Bravo Bosnje, uspesno ste iskomadali i sakrili leseve..."

No body no crime... :zong

Dakle na samom pocetku rata Pofalići su "odbranjeni" masakrom i proterivanjem i poslednjeg Srbina iz tog naselja...
Ko je tu sve koga i kako "branio" to je tek posebna tema...


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 07 ruj 2012 11:02 
Vrh  
spiritual beggar je napisao/la:

U tome jeste poanta cijele stvari. P.F.C, barem između redova, želi da dokaže kako je kategorija sarajevski branilaca mit, te da se radi o bošnjačkoj verziji arkanovaca, šešeljevaca, bokanovaca i slične gamadi, koja je iz čista mira napala starosjedioce koji na tom prostoru žive "500 godina"!?
A svi oni dobro znaju koju slavu slave, i kojeg dijela Like, Crne Gore ili Srbije su njihovi preci došli. Malo prije nego spomenute Sandžaklije.


De me prosvetli pa reci odakle i kad su to došli Srbi na Pofaliće?
I ako jesu, jel ih mozda zato trebalo pobiti?

Dakle drugar pricamo o Srbima stanovnicima starosedeocima Pofalića i Sarajeva uopste!
A ne nekakvim vikendašima iz Leskovca i Vranja!

.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
SILOVATELJ ŠTRUMFOVA I SITNE ŽIVINE!
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 1481
Lokacija: six feet under

Post Postano: 07 ruj 2012 13:40 
Vrh  
P.F.C. je napisao/la:


Svako iole ozbiljniji zna da je zauzimanje bilo kojeg veceg grada u proslom ratu, od bilo koje zaracene strane prosto SF!
Tj da takvog zauzimanja nije bilo niti sa jedne strane tokom celog rata!
Bilo je linijom fronta podeljenih gradova poput Sarajeva i Mostara ali ne i zauzetih od bilo koje strane.
Jer prosto zaracene strane kolikogod na nekom terenu bile tehnoloski mocne jednostavno nisu imale snage i ljudstva za tu vrstu "konacnog obracuna"
Da, zauzimani su manji gradovi i sela, ali ne i veci gradovi!

Te tako i price o zauzimanju citavog Sarajeva pocetkom rata od strane Srba ili zauzimanju Banja Luke krajem rata od strane Bosnjaka i Hrvata su samo tinejdzerska prepucavanja!

Evo uzmi hipoteticki reicmo da su Srbi presekli Sarajevo linijom Pofalici - Grbavica!
Pa znas li ti koliko bi oni vojske morali drzati tu, a da ne kazem koliko izgubiti... da bi zadrzali tu liniju koju bi sa dve strane napadala masa Bosnjaka!
Pa sve i da ih sa prackama napadaju opet ne bi mogli drzati tu liniju!
Ali Bosnjaci imaju potrebu da stvaraju nekakve mitove slicno ko i Hrvati kad pricaju da su Srbi nameravali da zauzmu Hrvatsku... :conf2

DRUGA ITEKAKO BITNA STVAR!

Reci nam tacan datum tzv pofalicke bitke tj masakra nad Srbima stanovnicima Pofalica :kava
16. Maj 1992.!
Dakle gotovo SAMI POCETAK RATA !


Uostalom to cisto vojnicko posmatranje mozemo kao posebnu temu pokrenuti dakle komentarisanje poente i toka bitaka u prosom ratu!
Jer isto tako je i zauzimanje Srebrenice od strane Srba gledano sa strateskog apsetka bilo vazno da im se ne bi vrsili upadi i ubistva sa te teritorije i da im tu ne bi zadrzavalo vojsku...
Ali tom strateskom pricom se ne mogu opravdati ubistva zarobljenih !
Prema tome mozemo na nekoj drugoj posebnoj temi raspravljati o bitkama posmatrajuci ih sa cisto takticko-strateskog ugla.
I pri tome pre svega skidati propagandna vidjenja a vise biti "na zemlji" pri toj raspravi! :gent


Dakle tema su kao sto vidis zlocini!
A imas svedocenja ljudi, dakle ne mitove i legende, vec svedocenja pojedinih prezivelih ljudi koji su uspeli nekako pobeci taj dan iz Pofalica i spasiti se na Ilidzi!
Kao sto imas i cinjenicu o citavim pobijenim porodicama Pofalickih Srba!
Kao i o zarobljenim i silovanim takodje!
A opet ponavljam radi se o prakticno prvom mesecu rata!
Dakle nije do te akcije i masakra doslo posle godina srpskog granatiranja vec na samom pocetku rata!
A takva "akcija" je onda samo proizvela jos veci besmisleni psiho karambol i bezosecajnost kod Srba koji su posle granatirali Muslimansku stranu.

I ti se sad tu posprdno rugas sto nisu nadjeni mnogi lesevi tada pobijenih...
Mislim sta reci...
"Bravo Bosnje, uspesno ste iskomadali i sakrili leseve..."

No body no crime... :zong

Dakle na samom pocetku rata Pofalići su "odbranjeni" masakrom i proterivanjem i poslednjeg Srbina iz tog naselja...
Ko je tu sve koga i kako "branio" to je tek posebna tema...


.


Ako JNA, skupa sa paravojnim jedinicama SDS-a, nije imala namjeru zauzeti vojnički Sarajevo, zašto je ta ista armija već početkom 1992 god. postavila teško naoružanje oko Sarajeva, te izmjestila svo naoružanje TO-a u opštine pod dominantno srpskom kontrolom?
Pa, zar ta JNA nije proglasila Jovana Divjakom izdajnikom zbog toga što je odbio da izda naređenje kako bi se od kiseljačkog TO-a oduzelo naoružanje i poslalo na Sokolac ili Han Pijesak?
Prvobitni plan JNA i jeste bio da se Sarajevo razbije na nekoliko enklava, kako bi se međusobno odsjekle glavnine snaga PL-a, TO i jedinica policije. SDS je to, već prije Pofalića, uradio u sarajevskim prigradskim naseljima kao što su Vogošća, Ilijaš, Hadžići. Šta se trebalo čekati po tom pitanju u samom užem jezgru?
Druga stvar, koju si dobrano fulio, su datumi oko početka rata, i to ne samo u Sarajevu, već u cijeloj BiH. Specifično je za srpske forumaše, tipa tebe, da oni uvijek početak rata u glavnom gradu gledaju izdvojeno od ostatka zemlje? Kao, ono, ubistvo srpskog svata na Baščaršiji je generalno nekakav povod za rat? Malo sutra. Već krajem '91 god. imamo klasičnu najavu rata od srpske strane kada se dešavaju ubistva muslimana u Konjević Polju, Kotor Varoši, ili protjerivanje sa područja nevesinjske opštine, po kojoj divljaju crnogorski rezervisti na putu ka Dubrovniku.
U Sarajevu ratni sukobi počinju već odmah nakon referenduma, kad srpska strana postavlja barikade po gradu, na kojima dežuraju naoružane raznorazne paravojske i provociraju prve sukobe. U aprilu se dešavaju i teži slučajevi, kada je ispred kasarne Maršal Tito, od strane JNA, izrešetano vozilo u kojem su se nalazila dvojica mladića. Do 16. maja u Sarajevu već imamo totalni rat, koji kulminira 2. i 3. maja kad JNA kreće na prepad u Presjedništvo, kako bi izvršila vojni udar i svrgnula legalno izabrano Presjedništvo. Sarajevo do 16. maja bukvalno gori, te se granatira sa svih položaja koje su zauzele srpske snage. Za srpsku stranu Pofalići su bili izuzetno važni, ne zbog srpskog življa tamo, već što bi tako imali komunikaciju i sa Vogošćom, što bi omogućilo lakšu mobilnost i transport srpskih snaga. Fala Bogu, pa postoje i transkriti razgovora Mladića i njegovi saradnika po tom pitanju.
Opet ponavljam, ne negiram nikakvu vrstu zločina ili ti odgovornosti ABiH, samo želim ukazati da je srpski živalj Pofalića, dobrim dijelom, bio uključen u ratna zbivanja na tom prostoru. Armijska strana je u tom sukobu imala dosta gubitaka.

_________________
Mind is a terrible thing to taste

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 07 ruj 2012 18:33 
Vrh  
Samo unapred da kazem da bi bilo dobro da, posto je tvoj PDF, da otvorimo posebnu temu na kojoj bi se pricalo posebno o takticko-strateskim i politicko-propagandnim razlicitim vidjenjima rata i sukoba u istom!
Dakle ovu temu bih ostavio da bude samo o zlocinima "one" strane.
S tim sto nemam nikakav problem da se otvori i tema o zlocinima "ove" strane. :gent
Kako bi sve zrtve bile pomenute i nezaboravljene!

Dakle o tome razmisli kao o predlogu pa kad smislimo neki naslov te teme mozemo ovo offtopa prebaciti na tu temu, a ovu ostaviti samo za cisto faktografski pomen zlocina, zrtava i zlocinaca!


A sad da ti odgovorim na post:


1) JNA nije pala s neba nego je u BiH bila prisutna decenijama kao legalna drzavna vojska i to kako do datuma neustavnog referenduma, tako i posle njega, jer rekoh nije bio ustavan jer je ingorisao stavove konstitutivnih Srba a samim tim i Ustav Soc. Republike BiH!

2) Ono sto je dobro kod tebe vidim da pominjes i PL a ne samo SDS-ove naoruzavanje, s tim sto bi bilo dobro da naglasis da su SVE TRI NACIONALNE stranke sprovele naoruzavanje svojih 'glasaca'!

Pa bi tako bilo lepo da si sem tzv Patriotske Lige pomenuo i SDA formaciju Zelene beretke! A sto se tice Hrvata HOS i Zenge kopirane iz Hrvatske
Pri tome me licno zabole sta jesu a sta nisu imali od naoruzanja jer za stvaranje haosa je dovoljna i jedna budala sa kalasnjikovom!
A moglo bi se dosta pricati o tome koje i kakve sve budale su tih dana dosle do oruzja....
Sve od zla oca i gore majke...i postali lokalni šerifi u svojim kvartovima po Sarajevu...


Takodje je fino sto si pomenuo i Kiseljak, koji je svo vreme rata bio i ziveo u miru sa Srbima!
Cak su posle Dejtona molili Srbe da ne idu sa Ilidze kako strateski gledano ne bi bili u potpunom muslimanskom okruzenju.
Dakle izmedju Srba i Hrvata koji su kontrolisali Kiseljak nije ispaljen niti jedan metak svo vreme rata!


Zatim, barikade Srba na rubnim delovima vecinski njihovih naselja i jesu se desile posle ubistva srpskog svata na Bascarsiji!
Jer je to ubistvo bilo vise nego jasna poruka Srbima i Srbi su barikadama odreagovali na nju!

Kasarnu Marsal Tito ste upravo vi svo vreme napadali i iskljucili struju, vodu i sl, pokusavajuci da kopirate Franjine metode pritiska na vojsku i kasarne !

Price o jurisu na Predsednistvo su takodje mit nevidjeni!
Jer da su hteli, mogli su likvidirati ili jednostavno drzati zarobljenog Aliju do mile volje, da im je bio cilj nekakav "prepad na Predsednistvo" koje je takodje btw bilo nelegalno u novonastalim okolnostima!

Jer nije izrazavalo i volju treceg konstitutivnog naroda!
Pogledaj cak i iz danasnje perspektive da li bi ijedna odluka mogla biti danas doneta bez saglasnosti jedne od 3 strane?
ŠIPAK!
Dakle dovoljno je da se ne sloze i najmalobrojniji Hrvati i od odluke nema nista!

A tada, '92, su ignorisani stavovi 33% stanovnistva BiH, konstitutivnih Srba !!!
Dakle radilo se NEUSTAVNO i po dotadasnjem Ustavu!
A to bi bilo cak i danas neustavno!

Ali nekome se zurilo da poseje seme pakla u bisoj Yugi i u tome se nazalost uspelo!
Pri cemu su tu Vranjo, Alija i Slobo samo tek puki pajaci na koncima koji su odradjivali svoj deo pakla...., a zna se koga ja smatram za glavne organizatore tog Djavoljeg kola!


Nadalje sto se tice Pofalica, Srbi su imali komunikaciju sa Vogoscom i bez Pofalica i to sa obe strane i od Ilidze i od Sokoca i Pala!

Srpski zivalj je kako kazes bio "dobrim delom ukljucen" onoliko koliko i svaki musliman u svom naselju u kojem je ziveo!
Ti ljudi kako kazes "dobrim delom ukljuceni" Srbi su ziveli u svojim kucama i branili svoje domove od raznih Caca, Ćela, Juka i slicnih naoruzanih debila!
Dakle taj tvoj komentar je jednako bezvezan, kao kad bi ja opravdavao ubistvo nekih civila u Srebrenici jer su bili "dobrim delom ukljuceni"...


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 12 lis 2012 09:43 
Vrh  
Evo otkriveno je i čiji snajperista je ubio dvoje zaljubljenih na Vrbanja mostu:


http://slavicnet.com/sokolac/sokolac_ra ... forum.html

Citat:
Vježbali snajperisanje i upucavanje na babama u crnini

Prema Garapliji, nakon "vatrenog krstenja", krajem 1992. i pocetkom 1993. godine Herenda je upućen u kamp Hrvatske Vojske (HV) i Sigurnossne Sluzbe (SIS) Hrvatske Vojske. Tamo je sa ostalim pripadnicima "Ševa", odnosno Draganom i Josipom Šošićem - "Božićem", te Slobodanom Šakotićem prošao kurs specijalističke obuke za likvidacije i upotrebu snajpera.

Od HV-a su dobili dvije specijalne puške za dalekometne livkidacije. Nadalje Garaplija je ispričao kako mu je Herenda potvrdio da je po povratku u Sarajevo počeo izvršavati zadatke. Pored selektivnih meta, vježbali su pucajući sa sarajevskih zgrada i kota po Grbavici. Herenda je priznao da je gađao "babe u crnini" jer je znao da se tako ne nose Bošnjakinje!?

* To je meni kao čoveku istražitelju bio veliki udarac, jer mi je otvorio sliku monstruoznih zločina i s ove "naše strane". Kad sam ga pitao ko je stajao iza tih naredbi, on je uvijek na prvom mjesto navodio Ugljena. Zatim mi je rekao da su sa aktivnostima "Ševa" bili upoznati Bakir Alispahić, Asim Dautbašić, Enver Mujezinović, pa čak u jednom trenutku i vojna struktura, odnosno generali Fikret Mujezinović i Jusuf Jašarević, kao šef vojne bezbjednosti - tvrdio je Garaplija.Citat:
Kako su stradali sarajevski "Romeo i Julija":

Zajedno s Bozicem odnosno Draganom Šošićem, pričao je Garaplija, Herenda je na Vrbanja mostu likvidirao jedan mladi par. Djevojku i mladića koji su kasnije prozvani "sarajevski Romeo i Julija".

Medijima je plasirano da su ubijeni sa srpske strane. Herenda je bio precizan i rekao je da su se on i Dragan nalazili na prostoru bivše zgrade Steleksa, odnosno Elektrotehničkog fakulteta. Zamaskirani, sa te pozicije gađali su Vrbanja most jer su mladić i devojka pokušali da pređu na stranu Republike Srpske - naveo je Garaplija.BTW
Ko ne zna ili nije cuo za tu pricu, evo jedan video o ubistvu tog para na Vrbanja mostu:

Sarajevo's Romeo and Juliet
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-wks0_aRXF4[/youtube]


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Nebeski Srbin
Avatar

Pridružen/a: svi 2011
Postovi: 86967
Lokacija: Nebeska

Post Postano: 12 lis 2012 10:08 
Vrh  
Još jedno svedočanstvo iz prve ruke sa strane tzv "ARBiH"!


Priča-o-početku-rata-u-Sarajevu-je-laž-tvrdi-Zoran-Čegar - "Na-građane-ispred-skupštine-pucao-je-Juka-Prazina-a-ne-Srbi-iz-Holiday-inn-a"
http://doznajemo.com/2012/05/24/prica-o ... iday-inna/

Uostalom za ove tvrdnje Čegara postoje i video snimci na kojima se vidi kako Juka Prazina puca po tada okupljenoj masi !


:kava


Eto, a ova dva primera sa pocetka rata su samo deo od mnostva metafora zla koje su najcesce rabljene na pocetku i u toku rata i medijski pripisivane kao srpski zlocini !
A vidimo ko je iste izveo!

Dakle i ubistvo mladog para na Vrbanja mostu i pucanje na masu ispred Skuštine!
A doci cemo i do drugih i jos gorih slucajeva ratnih zlocina i istine o njima!


.

_________________
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
- Arthur Schopenhauer

 Profil  

Offline
Maximus Decimus Meridius
Maximus Decimus Meridius
Avatar

Pridružen/a: svi 2012
Postovi: 3935
Lokacija: Amphitheatrum Flavium

Post Postano: 12 lis 2012 18:02 
Vrh  
Čuj "neutralnih" linkova... :facep

..kao da čitam mudre misli Herr Goebbelsa o zlim Židovima i zaštiti dobrog Arijskog naroda. :puke

PFC, priznaj da ti nije baš dobro. Priznaj. :kava

_________________
What we do in life.. echoes in eternity!

 Profil  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 100 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Forum(o)Bir:  


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group :: Style based on FI Subice by phpBBservice.nl :: Vremenska zona: UTC [LJV]
HR (CRO) by hecos